LA RUTA DEL TRENCAPINYES, AL BERGUEDÀ

A la descoberta de noves sensacions

La ruta del Trencapinyes es troba al Parc Natural del Cadí-Moixeró.

És una excursió per descobrir el paisatge i sobretot per conèixer el Trencapinyes, un ocellet petit però molt fort que s’alimenta de pinyes.

Hem d’agafar una carretera que surt des de Bagà i començar una ruta, que ben segur no ens deixarà indiferents.


PUBLICITATDes del primer moment, quan agafem la carretera que va  fins a Coll de Pal, l’excursió es converteix en un regal per a la vista. Va ascendint, serpentejant i ens ofereix unes vistes increïbles de les muntanyes, que combinades amb el blau del cel els dona majestuositat i grandiositat.

rutatrencapinyes 3

Just passat el quilòmetre 9 hi ha una font on podrem recollir aigua. Es tracta de la Font de la doble ona. Podeu agafar l’aigua de baixada. Hi ha espai per un sol cotxe que podrem deixar ben arramblat en un costat de la carretera.

Pocs quilòmetres més amunt hi ha un mirador amb una vista panoràmica de la vall. Podrem veure el poble de Baga, de Guardiola del Berguedà i algunes muntanyes com el Pedraforca.

Si continuem pujant, més o menys cap allà el quilòmetre 15 ja podrem aparcar el cotxe i iniciar el que s’anomena la Ruta del Trencapinyes. Son dos quilòmetres i una ruta circular que permetrà que els més petits descobreixin elements de la natura com poden ser bolets o maduixes, flors, papallones etc…

Ens podem endur un cistellet per recollir plantes o maduixes (en el cas que sigui l’època) durant el passeig.

La ruta del Trencapinyes transcorre per una pineda de pi negre a banda i banda del camí. És un arbre característic que podem trobar a l’alta muntanya que dóna pinyes tot l’any i això ha permès al trencapinyes establir-se en aquesta zona amb una població abundant.

miradordelpresident

Els Trencapinyes, que donen nom a la ruta, són ocells  que es caracteritzen per tenir un bec creuat i molt fort que els permet obrir les pinyes per extreu-re’n els pinyons.

Si parem l’orella podrem escoltar el seu cant i fins i tot els podrem veure volar entre les branques (sobretot a la primavera).

Uns 800 metres seguint la pista forestal, que fa una lleugera pujada hi ha el Mirador del President, que també se l’anomena el Mirador dels Orris, ja que es troba al Pla dels Orris. Des d’aquest punt les vistes son increïblement boniques.

La ruta fa uns dos quilòmetres aproximadament, és circular i està molt ben senyalitzada en tot moment. Arribarem fins els 1.900 metres d’altitud així que si es hivern aneu ben abrigats.

MÉS INFORMACIÓ

La ruta del Trencapinyes

BagàBerguedà

Comarca:

Berguedà
Latitud i Longitud:
42.2808977, 1.870280

Més informació

Com arribar-hi
Ruta del Trencapinyes Parc Natural del Cadí-Moixeró Agafar, des de Bagà,  la carretera que va a Coll de Pal, BV-4024 Km 15, just un quilòmetre abans d'arribar al Xalet
Què necessitem?
Un cistell Crema solar Una gorra

Escrito por: Claudia

Periodista especialista en oci infantil i familiar amb més de 30 anys d'experiència en mitjans.