EXCURSIONS A OLOST AMB NENS I NENES

excursions a Olost amb nens i nenes

Tots els itineraris i excursions a Olost per fer en família!

Visitar la comarca del Lluçanès és conèixer una part imprescindible de la natura a Catalunya. I, com a tal, no podem marxar del Lluçanès sense visitar Olost! Aquest petit poble destaca per ser un dels nuclis que més rutes i itineraris engloba. Des de Sortir amb nens et mostrem tots els itineraris i excursions a Olost amb nens i nenes!

excursions a Olost amb nens i nenes

 

 

Camí de la Coromina i Pla de la Senyora

Aquesta és una de les excursions més destacades d’Olost per fer en família. És una ruta circular fàcil, de 6,5 km de distància i un desnivell d’uns 100 m acumulats. A més a més, la seva durada és de 2 hores, o una mica més si ens volem entretenir observant el nostre voltant. Comencem!

La ruta pel Camí de la Coromina i Pla de la Senyora té el seu inici, i també final, a la Plaça Major d’Olost. Aquest primer tram ens permet conèixer aquest petit poble del Lluçanès, on destaca sobretot la seva església i també l’ermita de Sant Adjutori.

Un cop estem a l’ermita de Sant Adjutori, les vistes són espectaculars! Ja que ens ofereix un espectacle panoràmic d’Olost i els seus voltants.

excursions a Olost amb nens i nenes

Després, continuem i passem per una zona boscosa ben a prop de la riera Gavarresa, on també trobem zones de pastura.

A poc més de 3 km des del punt d’inici i seguint les franges horitzontals grogues de la ruta, comencem el camí de tornada fins a la Plaça Major d’Olost.

excursions a Olost amb nens i nenes

➡ Consulteu tot l’itinerari del Camí de la Coromina i Pla de la Senyora AQUÍ

 
 

Ruta del Molí i les Hortes amb nens i nenes

La ruta del Molí i les Hortes, també coneguda com a ruta Saludable, és un itinerari perfecte de petit recorregut per fer amb nens i nenes!

Té una distància d’1,5 km amb mínim desnivell i que es pot fer en mitja hora. A través d’aquesta petita excursió en família, coneixem Olost!

excursions a Olost amb nens i nenes

Comencem a la Plaça Major del poble i continuem pel carrer Doctor Lleopart travessant l’antiga carretera del Prat de Lluçanès. Arribem doncs al trencat del Molí de les Escases i continuem vorejant la riera i passant per sota del pont.

excursions a Olost amb nens i nenes

Quan estiguem sota el pont, continuem entre la riera i les hortes fins a la zona esportiva d’Olost. Després, seguim pel camí de la Rovira just passant pel costat de les granges de Cal Serrat fins a tornar al nostre punt d’inici i final.

➡ Trobareu més informació de la Ruta del Molí i les Hortes AQUÍ

 

Ruta familiar al pantà de la Gavarresa

Aquesta excursió fins al pantà de la Gavarresa o pantà de Rexach és un itinerari més llarg però també més tranquil. Es tracta d’una ruta circular de 10 km de distància, amb un desnivell acumulat de 100 m i que arriba fins al pantà de la Gavarresa, un indret natural increïble!

El nostre punt d’inici i final és la Plaça Major d’Olost. Sortim del poble seguint les indicacions fins al pantà de la Gavarresa i travessem grans camps de conreu.

excursions a Olost amb nens i nenes

Quan arribem al pantà, sempre és una bona idea fer un petit descans i gaudir d’aquest entorn de gran biodiversitat. De fet, és un Espai Natural Protegit dins l’itinerari de zones humides de Catalunya, i és que és refugi de moltes espècies, com bernats pescaires i ànecs coll-verd.

Al pantà de la Gavarresa podreu observar de ben a prop totes les espècies que hi habiten! I no us oblideu de fer fotos.

excursions a Olost amb nens i nenes

Després, tornem cap a Olost seguint les indicacions del camí, aquest cop més a la vora de la riera Gavarresa.

➡ Podeu descarregar-vos la ruta al pantà de la Gavarresa AQUÍ

 

Itinerari del Rebost

L’itinerari del Rebost ens porta als principals indrets naturals d’Olost, com l’ermita de Sant Adjutori, la Pleta de la Casanova i la Font de la Casanova. Comencem!

Aquesta ruta circular comença i finalitza a la Plaça Major d’Olost, amb 3,7 km de distància i un desnivell acumulat de poc més de 100 m. I és una excursió perfecta per gaudir de la natura d’Olost amb nens i nenes!

Comencem la ruta pels carrers del poble i sortim per la zona sud d’Olost fins a arribar a l’ermita de Sant Adjutori després d’una petita pujada. Aquesta ermita del segle XVIII no és una ermita amb una construcció característica religiosa, sinó que comparteix espai amb la casa de l’ermità.

excursions a Olost amb nens i nenes

Però tot i aquest tret tan característic, un dels punts més importants de l’ermita de Sant Adjutori és la seva ubicació, i les seves vistes! Des del mirador de Sant Adjutori observem tot l’entorn d’Olost, el Lluçanès i fins i tot part dels Pirineus Orientals i Montserrat.

excursions a Olost amb nens i nenes

Des de l’ermita, continuem la ruta en direcció nord, per una zona ben planera fins a la Font de la Casanova, una antiga estructura de maçoneria de pedra que actua com a font i que està envoltada per una zona boscosa.

excursions a Olost amb nens i nenes

Després, tornem cap a Olost, entrant al poble pel vessant nord.

➡ Podeu descarregar-vos l’itinerari del Rebost AQUÍ

 

Itinerari Mercè Pecanins amb nens i nenes

Aquesta petita excursió a Olost amb nens i nenes ens transportà molt més enllà d’aquest petit nucli de població, perquè també ens porta a la seva història!

Es tracta d’una ruta circular de 9,5 km de distància i amb uns 100 m de desnivell acumulat, raó per la qual és un itinerari perfecte per fer en família!

L’excursió comença i acaba a la Plaça Major d’Olost, on sortim del poble pel vessant nord fins a arribar a un rec de poca profunditat ben a prop de la font del pastoret. Durant un petit tram d’aquesta primera etapa, caminem per un petit corriol. Després, els camins ja són amples i ens permeten gaudir de l’entorn amb espai.

excursions a Olost amb nens i nenes

Continuem el nostre camí travessant una zona boscosa fins a arribar a la Masia La Vila i església de Sant Gil. De fet, durant tota aquesta ruta visitarem algunes de les masies més importants del Lluçanès declarades bé cultural d’interès local, com ho són la masia esmentada, la Masia Pecanins i la Masia La Noguera. Són privades, però paga la pena veure-les!

excursions a Olost amb nens i nenes

Quan arribem a la Masia La Vila emprenem el nostre camí de volta a Olost, però per un camí diferent que ens portarà a més masies, zones de pastura i petits boscos.

excursions a Olost amb nens i nenes

Descarregueu-vos l’itinerari Mercè Pecanins AQUÍ

 

Itinerari dels Nyerros i Cadells

L’itinerari dels Nyerros i Cadells és perfecte per fer en família, ja que ens permet escollir entre dos tipus de camins: una ruta curta de 2,5 km i una altra més llarga de 4,7 km. Quina és millor? Totes dues! Si esteu més actius, sens dubte és millor fer la ruta de 4,7 km per veure tot el que us espera. A més a més, el desnivell acumulat és mínim.

L’inici i final d’aquesta ruta circular és, com en tots els casos, la Plaça Major d’Olost. Des d’aquí, travessarem tot el poble fins a arribar al castell d’Olost, punt en el qual decidim si continuar la ruta o tornar cap a Olost.

excursions a Olost amb nens i nenes

Decidim continuar, oi? Doncs endavant! Seguim per un camí on ens acompanya durant tota la ruta el Torrent d’Olost fins a arribar al Pla de l’Estany. Durant aquesta ruta més llarga visitem els indrets que ens recorden a les llegendes dels enfrontaments entre Nyerros i Cadells.

excursions a Olost amb nens i nenes

De volta a Olost, tornem pel mateix camí ben al costat del Torrent d’Olost fins a arribar al castell, on seguim recte fins a arribar al nostre punt d’inici i final.

excursions a Olost amb nens i nenes

Descarregueu-vos l’itinerari dels Nyerros i Cadells AQUÍ

 

Itinerari de les Emboscades

L’itinerari de les Emboscades és una ruta circular de 3,7 km de distància que ens permet conèixer tota la zona est dels voltants d’Olost. I, tal com el seu propi nom indica, ens transporta a les històries i llegendes de bandolers i les seves emboscades. Ens acompanyeu?

La ruta té el seu punt d’inici i final a la Plaça Major d’Olost. En aquest cas, continuem per la zona est del poble i de seguida deixarem Olost enrere per endinsar-nos entre boscos, camps de conreu i pastures on els bandolers del Lluçanès protagonitzaven històries de llegendes.

Continuem recte pels camins travessant el Torrent de Sant Genís fins a arribar a un bosc humit que ens permet un petit descans entre zones d’ombra a la Font de Malany. Més endavant, passem per un barranc inclinat que travessa un riu, compte en aquest punt! I vigilem si anem amb nens i nenes molt petits.

excursions a Olost amb nens i nenes

El camí ens porta a llocs i masies típiques d’Olost com el Mas la Rovira, Mas la Riera o el Molí de la Riera i ens regala paisatges increïbles del Lluçanès.

excursions a Olost amb nens i nenes

Continuem els senyals del camí fins a arribar novament a Olost.

Descarregueu-vos l’itinerari de les Emboscades AQUÍ

 

Ruta pel patrimoni i la història d’Olost

Si hem conegut la part més natural i salvatge del poble d’Olost, no en podem marxar sense conèixer una mica més de la seva història!

Olost és un dels pobles més grans del Lluçanès, sobretot si el comparem amb la resta de nuclis que l’envolten i té el seu origen l’any 908. De fet, durant l’edat mitjana ja era un poble amb molt de pes econòmic i social a tota la zona.

excursions a Olost amb nens i nenes

Va ser durant els segles XVIII i fins a mitjan segle XIX quan Olost va viure el creixement econòmic i demogràfic més gran. El centre d’Olost és la Plaça Major, des d’on també surten totes les excursions i itineraris per fer en família, i on podrem gaudir del seu patrimoni i la seva gastronomia.

I parlant del seu patrimoni, no ens podem oblidar d’una de les seves joies de visita obligada, l’església de Santa Maria d’Olost. Aquesta és una construcció d’estil neoclàssic especial gràcies als seus dos campanars idèntics i octogonals.

excursions a Olost amb nens i nenes

 

➡ Si us heu quedat amb ganes de més, no us perdeu l’excursió a l’Alou de Sant Agustí de Lluçanès AQUÍ

 

Informació i imatges cedides pel Consorci del Lluçanès.