EXCURSIONS A LLUÇÀ AMB NENS I NENES

excursions a Lluçà amb nens i nenes

Les millors excursions a Lluçà per fer en família!

La comarca del Lluçanès és escenari d’indrets rurals i naturals perfectes per descobrir en família, i el poble de Lluçà n’és un molt bon exemple! De fet, al voltant d’aquest petit nucli trobem diverses excursions que ens permeten gaudir d’un entorn únic i idíl·lic. Des de Sortir amb nens t’oferim dues rutes increïbles, descobreix les excursions a Lluçà amb nens i nenes!

excursions a Lluçà amb nens i nenes

Excursió amb nens al pantà de Garet

El pantà de Garet és una reserva natural privada on trobarem un indret natural perfecte per descobrir la flora i fauna de Lluçà i els seus voltants.

Per arribar-hi, fem una petita excursió que comencem al Monestir de Lluçà. La distància és de poc més d’1 km i només trigarem una mitja hora, amb un ritme tranquil, per a arribar i gaudir del pantà de Garet.

Aquest petit itinerari forma part de la ruta dels 400 anys, que va ser creada per commemorar els 400 anys des de la creació de la Sotsvegueria del Lluçanès. La ruta completa és molt exigent, amb una distància de 17 km, però aquest petit tram és ideal per fer amb nens i nenes.

Des del Monestir de Lluçà, només haurem de seguir les indicacions de la ruta dels 400 anys fins al pantà de Garet.

excursions a Lluçà amb nens i nenes

No oblideu consultar l’itinerari del pantà de Garet AQUÍ.

 

Excursió al castell de Lluçà amb nens i nenes

La segona excursió a Lluçà amb nens i nenes ens porta a un lloc molt especial per conèixer més a fons la història del poble, la pujada al castell de Lluçà!

No us preocupeu! Tot i que diguem pujada, gairebé no té desnivell, i és una ruta ben fàcil per fer amb els més petits de la casa.

L’itinerari comença i finalitza al Monestir de Santa Maria de Lluçà, i tornem pel mateix camí pel qual arribem al castell. La distància total és d’uns 3 km, amb un desnivell total de 137 m, i una durada de mitja hora, o una hora amb pas molt tranquil.

excursions a Lluçà amb nens i nenes

No oblideu seguir els senyals grogues horitzontals per fer la ruta! Al llarg del camí, travessem boscos típicament mediterranis, amb una rica varietat de flora i fauna local. Just davant de la masia del castell, la ruta surt de la pista fins a enfilar-se al turó on encara es conserven les restes del castell.

excursions a Lluçà amb nens i nenes

A banda del castell, també hi trobem el magnífic mirador del castell de Lluçà, que és un dels punts més alts de la comarca. Imprescindible per gaudir de vistes increïbles!

excursions a Lluçà amb nens i nenes

Després d’arribar al castell i gaudir de l’entorn amb tranquil·litat, tornem pel mateix camí fins a arribar al Monestir de Santa Maria de Lluçà.

Consulta la ruta de pujada al castell de Lluçà AQUÍ.

 

Coneix el poble de Lluçà en família!

El nucli del Lluçà està format per masies disseminades i un entorn privilegiat on la protagonista sempre és la natura. Però més enllà de la seva bellesa, també hi destaca la seva importància històrica, amb un conjunt patrimonial medieval i romànic que és dels més importants de tota la comarca.

Aquest conjunt està format per l’església de Sant Vicenç, el Monestir de Santa Maria de Lluçà i el castell de Lluçà.

L’origen d’aquest nucli comença al voltant de l’any 879 i està molt vinculat al castell de Lluçà, que dóna nom a l’actual comarca del Lluçanès. I aquest nom prové de la família Lluçà, que van formar aquest petit nucli i feudataris dels comtes de Barcelona pel castell de Lluçà, entre d’altres.

excursions a Lluçà amb nens i nenes

Aquesta antiga família va donar noms molt rellevants per a la història catalana, i va deixar tot aquest conjunt romànic i medieval del qual podem gaudir avui dia.

 

Els millors indrets naturals de Lluçà

I si encara voleu més llocs naturals increïbles, prepareu-vos, no hem acabat!

El Lluçà i els seus voltants amaguen racons magnífics per passar un dia en família envoltats de natura, com l’Alzina Gran de Vilaró. Aquesta alzina, situada a prop del Monestir de Santa Maria de Lluçà, és una parada imprescindible a Lluçà. Amb una alçada de 12 m i un tronc amb un perímetre de 279 cm, és un espectacle!

excursions a Lluçà amb nens i nenes

Si busqueu un bon lloc on gaudir a l’ombra i fer un pícnic, visiteu la Font i Balma de les Coves, en un espai acollidor sota l’ombra d’una balma allargada, i on també es poden fer barbacoes!

excursions a Lluçà amb nens i nenes

I d’una balma, marxem a una altra. La Balma dels Bous és de 40 m de llargada amb una petita font on refrescar-se durant els dies d’altes temperatures. Fins i tot una de les balmes és l’espai perfecte per gaudir de l’ombra, amb una profunditat de 10 a 13 m.

excursions a Lluçà amb nens i nenes

La Cadira d’en Glaceran, un altre bon lloc on seure’ns i descansar… O admirar les vistes! Aquesta formació rocosa en forma de cadira està situada a una carena que separa la vall de Merlès de l’altiplà on es troba el Prat de Lluçanès.

A més a més, aquesta roca en forma de cadira té un punt històric rellevant, ja que es creu que era el lloc des del qual el cap de les tropes carlistes vigilava l’entorn i a l’enemic.

excursions a Lluçà amb nens i nenes

I, com no podia ser d’una altra forma, Lluçà i els seus voltants també tenen les seves llegendes com la Pedra Dreta, un monòlit de 2,23 m d’alçada.

Explica la llegenda que mentre el dimoni estava construint el pont de la riera de Merlès portant pedres dels voltants del castell de Lluçà, un gall va cantar. Això significava que el dimoni havia de tornar a l’infern, i la feina inacabada quedaria així per sempre més. Just durant el cant del gall, el dimoni estava transportant aquesta gran pedra, que va quedar dreta per sempre. Avui dia, és on tradicionalment se celebra l’aplec de Cinquagesma.

excursions a Lluçà amb nens i nenes

 

Descobreix els llocs històrics de Lluçà

Ja coneixeu el gran patrimoni medieval i romànic del Monestir de Santa Maria de Lluçà, l’església de Sant Vicenç i el castell de Lluçà, tots tres construïts entre els segles XI i XII i dels quals encara es conserven en molt bon estat el monestir i l’església.

excursions a Lluçà amb nens i nenes

Però a Lluçà i els seus voltants també trobem altres edificis històrics, com Sant Climent de la Riba, un temple romànic del segle XI, i l’església de Sant Pere del Grau, una construcció medieval del segle XII.

excursions a Lluçà amb nens i nenes

 

Consulta l’excursió a la Torre d’Oristà amb nens i nenes AQUÍ

 

Informació i imatges cedides pel Consorci del Lluçanès.