AIXECADA DEL NINOT A TREMP

L’AIXECADA DEL NINOT se celebra cada 28 de desembre per Sants Innocents

A la Plaça de la Creu

Tremp celebra el dia dels Sant Innocents amb la festa de l’AIXECADA DEL NINOT. Es tracta d’una tradició pròpia de Tremp que aquest any arriba a l’edició 43.

Fa 43 anys, els monitors de l’entitat cultural La Casa del Sol Naixent va construir una ‘llufa’ gegant i la va penjar al campanar. Aquesta innocentada s’ha anat repetint any rere any convertint-se en una festa mítica de la ciutat. Durant tot el dia s’organitzen diferents actes i es fan innocentades per tota la ciutat.

El dia 28 al matí, com a acte inicial, a la plaça de la Creu, joves de l’entitat i els menuts del poble construeixen i decoren una llufa de 5 metres d’amplada per 7 metres d’alçada amb fusta i paper,  que varia segons la temàtica anual de la festa.

Durant tot el dia, es realitzen innocentades per tota la ciutat: cartells i pòsters amb burla a llocs emblemàtics de la ciutat, innocentades als comerços, penjada de llufes a les esquenes i tota mena de bromes.

A la tarda, prèviament a la baixada del ninot els organitzadors realitzen un espectacle i una cercavila pels carrers. Cada any es canvia l’argument de l’espectacle i la baixada del ninot gira al voltant d’aquesta temàtica.

Després de la cercavila, els nens i nenes de Tremp es concentren davant el campanar on inicien la Cançó del Ninot, una cançó popular que dona instruccions del moviment que ha de realitzar el ninot (pujar o baixar).

aixecada del ninot a tremp

Finalment, el ninot es despenja del campanar i es crema.

Al final de l’acte, s’atorga el premi Llufaire de l’any, un guardó que agraeix la tasca d’alguna persona, entitat o col·lectiu de Tremp. Aquest premi va ser creat en la 41à edició. En aquestes dos últimes edicions els premiats van realitzar un discurs i un cop entregat el trofeu van encendre la llufa.

Finalment, se serveix xocolata calenta a tots els assistents per celebrar la fi d’aquesta jornada.MÉS INFORMACIÓ

Aixequem el ninot a Tremp!

data inici
28-12-2019

lloc

Tremp (Pallars Jussà - Lleida)
Plaça de la Creu

Comarca:

Pallars Jussà
Telèfon:
973 650 005
Web:
https://www.ajuntamentdetremp.cat/ca?#

Més informació

Vine a AIXECADA DEL NINOT en família!

Escrito por: Claudia

Periodista especialista en oci infantil i familiar amb més de 30 anys d'experiència en mitjans.