L’OMBRA DELS OBLIDATS, de Coia Valls

L’Ombra dels Oblidats

Per a infants a partir de 9 anys

Un grup de joves viu pendent dels canvis que tenen lloc al seu voltant. L’aparició d’en Gustau i el seu gos, l’Ombra, els fa entendre que el món tecnològic en què viuen deixa de banda moltes de les coses que de debò els importen.

Reunits al barri antic d’una ciutat que agonitza, es conxorxen per ajudar els seus nous amics.

Per fer-ho, han de recuperar el rastre dels oblidats, un grup que no accepta la desaparició d’una manera de veure les coses.

Tot llegint l’Ombra dels Oblidats, de la Coia Valls, penso, inevitablement, en el llibre de George Orwell 1984. Com a tema de fons, la construcció d’un món perfecte, totalment controlat per una autoritat superior que decideix sobre la vida de tots els habitants.

Cap intimitat ni permís per tenir ni expressar els propis sentiments. Per cert, ja saben els vostres fills que Gran Hermano no és només un programa de la televisió? Afegiu a aquest tema una aventura clàssica com la d’aquella col.lecció de Els Cinc, d’Enid Blyton, i el resultat és el que ha escrit Coia Valls en aquest llibre.

Les il·lustracions de la Montse Español s’adapten perfectament i transmeten moviment més enllà de les seves pàgines, talment com si estiguéssim veient la versió animada. És un dibuix actual que perfectament encaixaria en dibuixos animats per la televisió en una sèrie basada en aquesta aventura.

Us recomano que la regaleu a partir de 9 o 10 anys i que els nois s’acostumin amb aquest llibre a donar la seva opinió. Que aprenguin a donar la seva pròpia versió i sensacions del que hagin llegit.

Per què no li demanem a la Coia Valls que en faci un segon capítol? Doncs aquest llibre sembla que demani una segona part.

És un llibre recomanat per a nens i nenes de més de 9 anys.

Si els agrada l’aventura, aquí en tenen una d’assegurada. El llibre entra de seguida en l’acció i no s’entreté amb explicacions interminables ni presentacions llargues de personatges. Sí, és cert que es fa curt i demana més.

Classificat en la categoria d’aventures, és el pas entre la literatura infantil i la juvenil, per a anar fent boca del món literari que se’ls obre pas.

Després de parlar amb diferents famílies sobre aquest llibre i comentar-ho fins i tot en xerrades amb la pròpia autora i il·lustradora, us aconsello que els acompanyeu en la lectura.

Potser els sembla, als nens, inicialment una mica complicat, però us asseguro que només es tracta del començament.

L’autora utilitza sovint la tècnica de la metàfora i és necessari que els nens ho entenguin per entrar millor en la aventura.

Quan comencen a llegir llibres d’aventures i amb arguments més elaborats, sempre em sembla aconsellable que feu unes estones de lectura conjunta i, sobretot i més important, que els acostumeu i ensenyeu a preguntar sempre allò que no entenguin o els generi algun dubte. Han d’entendre que només preguntant s’aprenen les coses.

Ambició, amistat, compassió, compromís, confiança, coratge, cooperació i treball en equip són tots els valor que transmeten els personatges i que permeten dur l’aventura a un bon final.MÉS INFORMACIÓ

Més informació

Compra'l aquí

Escrito por: Claudia

Periodista especialista en oci infantil i familiar amb més de 30 anys d'experiència en mitjans.