FEM UN JARDÍ PER A LES PAPALLONES

Voleu rebre la visita de papallones?

Si volem que les papallones s’acostin als nostres balcons o jardins hem de plantar unes plantes específiques i crear un espai amb unes característiques determinades. No només aconseguirem tenir papallones al nostre voltant sinó que també contribuirem a preservar l’ecosistema. Les papallones hi tenen un paper molt important com a font d’aliment de molts animals, com a consumidores primàries (són herbívores) i també com a pol·linitzadores de moltes espècies de plantes.

Què necessitem?

Podem escollir una jardinera gran o una part del jardí per fer aquest espai que atraurà a les papallones. Aquesta zona ha de tenir unes condicions concretes:

– El terreny ha de tenir una mica de relleu per poder posar les plantes a diferents nivells i que no es facin ombra entre elles.

– Els colors atrauen les papallones per tant heu de posar-hi plantes amb flors de diferents colors i amb mides diferents i agrupar-les.

– S’han de plantar espècies que floreixin a la primavera, l’estiu o la tardor.

– Alhora de plantar és millor que escolliu plantes autòctones ja que està més adaptades al clima i necessiten menys aigua.

– Les plantes aromàtiques atrauen les papallones les posarem agrupades en un marge o un racó. Si reben poca aigua, fan més flors.

Per a les erugues:

– Poseu-hi espècies de plantes per a les erugues ja que no sempre són les mateixes que necessiten les papallones adultes, com per exemple farigola,  ruda, caps blancs, o lligabosc.

– Podeu sembrar gramínies entre les plantes. Són l’aliment de moltes erugues.

– Deixeu espais buits perquè hi puguin créixer plantes com els cards o el fonoll. Són una font important d’aliment per les erugues i també per les papallones i altres insectes.

– Si planteu cols i cebes ho agrairan erugues i papallones.

– Les erugues també s’alimenten de l’alzina, l’arboç, la ginesta, l’heura, el lledoner, l’ortiga, l’aranyoner o la rogeta.

També és important tenir algun toll d’aigua a terra. Algunes papallones s’hi acosten per libar el fang que es forma. Si aprop hi ha prats, camps, o zones extenses de vegetació, o si poseu trossos de fruita, us visitaran més papallones.
Escrito por: Claudia

Periodista especialista en oci infantil i familiar amb més de 30 anys d'experiència en mitjans.