L’ORIGEN DELS PASTORETS DE NADAL

Quin és l’origen dels Pastorets, l’espectacle nadalenc per excel·lència!

No hi ha Nadal si no es veu el teatre dels pastorets! És l’obra per excel·lència del Nadal a Catalunya. Bàsicament, ens explica les aventures dels pastorets que, en saber que ha nascut el Messies, decideixen anar a adorar-lo, tot i que pel camí es trobaran amb diverses situacions que hauran d’enfrontar. L’origen dels pastorets és molt i molt antic. De fet, té més de dos segles d’antiguitat! T’ho expliquem.

Imatge cedida per: Pastorets de Calaf

 

D’on vénen els Pastorets

Aquesta obra té el seu origen en la tradició judeocristiana, que ja des de fa centenars d’anys explicaven les aventures dels pastorets que van a visitar al nen Jesús acabat de néixer. Les primeres referències provenen de L’officium pastorum, que traduït vol dir l’adoració dels pastorets.

Aquestes primeres referències sobre els pastorets són dels segles XVI, XVII i XVIII, tot i que no va ser fins a finals del segle XIX quan es va adaptar al teatre per tal de fer-ne una representació. Els primers escrits, de fet, van sorgir al segle XIX sota títols com “Los Pastorets de Betlem” i “Lo naixement de nostre senyor Jesucrist”.

 

Diferents modalitats dels Pastorets

Sense cap mena de dubte, l’obra més coneguda i la més representada dels Pastorets és la de Folch i Torres, al qual li van encarregar l’escrit i adaptació d’aquesta història l’any 1916, i que es va estrenar sota el nom de “Els Pastorets o l’adveniment de l’Infant Jesús”. Al llarg de tots aquests anys, les obres sobre els Pastorets solen ser una representació o un homenatge a aquesta creació de Folch i Torres.

Els Pastorets de l’Espardenya Teatre a Calldetenes Foto: Adrià Costa

Tot i això, n’hi ha d’altres versions com la de Lluís Millà, estrenada a Calella el 1930 sota el nom “Els pastorets catalans”, o també “L’estel de Natzaret”, de Ramon Pàmies, que es va estrenar el 1903 al Centre Catòlic de Gràcia i que encara es pot veure representada a diversos teatres de Catalunya.

 

Per què anar a veure els Pastorets amb els nens

Sigui com sigui, i sigui l’obra que sigui, és un espectacle meravellós per anar a veure amb els nens! És una manera de mantenir una tradició típica del Nadal, alhora que es gaudeix d’un bon teatre amb els petits de la casa i que ens expliquin una història de triomf del bé contra el mal.

Arreu de Catalunya, de fet a gairebé totes les poblacions, es fa una representació dels Pastorets.

 

➡ Consulta més informació sobre l’obra dels pastorets AQUÍ

pastorets