ELS SALTS D’AIGUA DE VALLFOGONA

Vallfogona

VALLFOGONA DE RIPOLLÈS I ELS SEUS SALTS D’AIGUA

Descobrir els salts d’aigua de Vallfogona de Ripollès està a l’abast de totes les famílies! Us presentem una ruta molt fàcil per gaudir de la natura.

Vallfogona de Ripollès és un petit municipi situat a pocs kilòmetres de Ripoll. Aquesta petita vil·la està plena de racons amb molt encant per perdre’s a l’època medieval. El seu nucli antic remunta els seus orígens al segle XIII gràcies a la protecció del castell, avui reconvertit en residències privades. El municipi, en uns orígens, estava emmurallat, sent els murs exteriors de les cases, la mateixa muralla. Aquesta vil·la-closa, només tenia tres punts d’accés. Testimoni d’aquesta època queda el Portal de la Muralla.

Actualment, podreu visitar una vil·la que desprèn encant medieval, a través dels seus carrers estrets i cases que es mantenen en peu des del segle XVI.

Vallfogona

Un cop visitat el poble, no us podeu perdre la ruta que uneix els diferents salts d’aigua de la vall. L’inici de l’itinerari es troba en un camí que hi ha entre l’antiga església de Sant Julià i el poliesportiu. Veureu des de l’inici del camí uns punts liles o blaus. Aquests seran ben útils per no perdre’s durant el recorregut.

Vallfogona

El tram inicial del camí és molt fàcil, amb una pista asfaltada i molt plana fins a gairebé el primer salt d’aigua. Passareu al costat de diverses masies i els nens i nenes podran veure animals de granja! Seguint aquest camí, arribareu a la Font de la Tosca.

Vallfogona

La Font de la Tosca és un salt d’aigua únic que cau directament sobre el camí. No porta una gran quantitat d’aigua, però la seva particular formació fa que es pugui passar sota el salt gràcies a unes passarel·les que ha instal·lat el poble de Vallfogona. Podeu veure un salt d’aigua que s’ha format durant milers i milers d’anys i que encara està viu i aventurar-vos al seu interior!

Aquest és un salt sobre una roca de travertí. El travertí és un tipus de roca sedimentària que s’origina precisament per la calcificació de l’aigua que s’acumula a les arrels i branques que cobreixen el salt d’aigua. Quan amb el pas del temps la vegetació desapareix, el que queda és aquesta part calcària, donant les formes tan característiques del travertí i els seus porus amb formes vegetals. El procés de formació és el mateix que el de les estalactites de les coves però més ràpid. Poder veure com es forma a temps real és una experiència única molt difícil de trobar!

Vallfogona

Fins a la Font de la Tosca és la part més fàcil del camí. Totes les famílies, fins i tot aquelles amb nens i nenes més petits ho podreu fer sense problemes. A partir d’aquest punt s’inicia un recorregut de muntanya, no gaire complicat, però si amb una mica de desnivells i que transcorre pel bell mig del bosc, seguint el Torrent del Tornall fins a arribar al Saltant.El camí va seguint el torrent, és per això que trobareu salts més petits i alguns gorgs. Fins i tot podreu aturar-vos a fer un pícnic al costat del torrent, sempre i el seu caudal ho permeti. Per no acabar perduts, és molt important seguir les indicacions, i sobretot els puntets liles o blaus!

Finalment, i després d’una horeta de camí, o una mica més si us pareu a fer un petit bany, a fer un pícnic o unes fotos, arribareu al salt d’aigua més impressionant de tots: El Saltant. Aquesta és una cascada que sembla obrir-se sota els peus del bosc. La veritat és que la seva alçada és bastant impressionant, i sobretot, el seu entorn.

Vallfogona

Després de gaudir una estona d’aquest meravellós salt d’aigua, i de fer un descans de l’entretinguda excursió per la natura, podeu tornar al poble de Vallfogona seguint la ruta circular, o bé, si temeu acabar perduts o no teniu gaire temps per investigar, podeu tornar pel mateix camí que heu fet servir per arribar al Saltant.

Esperem que gaudiu d’aquesta excursió en família per la natura i que quedeu meravellats per l’encant del poble de Vallfogona de Ripollès i la seva bonica vall!