PARC NATURAL “SIERRA DE GUARA”

sierra de guara

Parc natural “Sierra y cañones de Guara”, a Osca

Sierra de Guara. Si teniu uns dies de vacances, us recomanem fer una escapada familiar a terres aragoneses, en concret a la província d’Osca.

Allà hi trobarem una zona d’especial interès natural, històric, cultural i paisatgístic: La Sierra y Cañones de Guara, zona protegida i declarada Parc Natural.

Hi ha un munt de visites i activitats per fer en família, per a tots els gustos i edats, així com propostes per a practicar el senderisme o fer excursions per muntanyes de vegetació frondosa i paisatges que no ens deixaran indiferents.

Ben segur que quan arribeu a casa us hauran quedat ganes de tornar-hi!

La Sierra de Guara es caracteritza, i és coneguda, per l’efecte dels rius en el seu paisatge: quatre rius principals (el Flumen, el Guatizalema, l’Alcanadre i el Vero) deixen en el seu pas un paisatge peculiar de formes geològiques, grutes, gorgues barrancs i estrets que sorprenen al visitant per la seva espectacularitat.

És per això que en aquesta zona s’hi practiquen molts esports d’aventura, com el descens de barrancs o l’espeleologia. Tota una experiència per veure i viure la força i el poder de la natura que ha creat uns paisatges impressionants.

En el cas del barranquisme, hi ha més de 60 descens diferents i amb diversos graus de dificultat, anant des dels més accessibles per a tota la família, fins als més complexes per als més experimentats.

En aquest sentit, hi ha moltes empreses que organitzen la baixada del riu Vero, una excursió de tot un dia que combina el barranquisme amb el senderisme pel propi riu.

Una experiència única!!

Però hi ha molts altres atractius en aquestes contrades:

La Sierra de Guara es una de las zones protegides més importants d’Europa com a reserva d’aus rapinyaires. Una de les espècies més importants i admirades és el famós Trencalòs (el “quebrantahuesos”).

La comarca està plena de petits i encantadors pobles que ens permetran veure d’aprop la vida rural i agrícola de la zona.

Però n’hi ha d’altres no tan petits que són de visita obligatòria per la seva història i bellesa, com Aínsa o la Vila medieval d’Alquézar, amb la seva majestuosa  col·legiata de Santa Maria.

Un altre punt d’interès són les nombroses troballes arqueològiques:  construccions megalítiques, coves, pintures rupestres… que ens recorden en tot moment l’antiguitat de la presència humana en aquests paratges, que data del paleolític superior. La majoria de les pintures rupestres es troben localitzades a la conca del riu Vero (la cueva del Trucho, Muriecho, Chimiachas i Mallata).

MÉS INFORMACIÓ

Sierra de Guara amb nens

Més informació

Propostes recomanades

  • Barranc de “Mascún” o cau de bruixes, agulles de pedra en un lloc màgic, amb el vol majestuós del Trencalòs sobre els nostres caps, la més apreciada i protegida de les aus rapinyaires.
  • Llocs d’ermitans, “San Martín del Alcanadre”, “La Virgen del castillo” o el “Dolmen de Losamora”: llocs privilegiats, amagats i, a l’hora, estratègics.
  • Alquézar, la fortalesa àrab, amb el seu impressionant castell i col,legista, carrerons estrets i empedrats ...un lloc encantador.
  • Loarre: vine a conèixer un dels castells millor conservats i grans d’Europa, Orlando Bloom va protagonitzar en aquest paratge la pel.lícula “El Regne dels Cels”
  • Parc Cultural del Río Vero, amb la base al Centre d’Interpretació de Colungo: podràs visitar els llocs més al.lucinants on els habitants prehistòrics d’aquesta terra van viure; recrearàs amb activitats didàctiques la vida dins les seves coves: Arpán, Chimiachas, Mallata, etc. Aquest és l’únic lloc al món amb els tres estils pictòrics: esquemàtic, llevantí i paleolític.
  • Ruta de vins, visita als celler D.O. Somontano, amb degustació i tallers de cata.
  •  I molt més per descobrir!

Escrito por: Claudia

Periodista especialista en oci infantil i familiar amb més de 30 anys d'experiència en mitjans.