L’ONZE DE SETEMBRE

11 de setembre, la diada nacional de Catalunya

L’onze de setembre és la Diada Nacional de Catalunya.

En aquest dia es commemora la derrota de 1714 en la Guerra de Successió, quan Barcelona va caure en mans de les tropes espanyoles de Felip V de Borbó, després de 13 mesos de setge.

Aquella derrota va significar per a Catalunya la pèrdua de la seva sobirania nacional. Amb la promulgació del Decret de Nova Planta es van abolir les institucions catalanes, les llibertats nacionals i les lleis pròpies, i es prohibir l’ús del català i les manifestacions culturals catalanes.


PUBLICITATAquesta data es va convertir en la Festa Nacional de Catalunya i en aquest motiu cada 11 de setembre les balconades de tot Catalunya s’omplen amb senyeres, i milers de ciutadans catalans surten al carrer per celebrar la Diada. És una celebració que compta amb un contingut festiu i commemoratiu, però també hi ha un component molt fort amb la reivindicació.

Els actes tradicionals i més destacats de la Diada:

Ofrenes florals als monuments de Rafael de Casanova i Josep Moragues, tan per part de Partits Polítics i entitats com de ciutadans anònims.

– Rafael de Casanova fou nombrat conseller en cap de Barcelona al 1706 i, per tant, era la màxima autoritat de la ciutat quan entraren les tropes borbòniques a la capital catalana l’any següent. Se’l considera un símbol de la lluita per les llibertats de Catalunya.

– Josep Moragues és considerat també una de les figures més importants en la defensa de Catalunya durant la Guerra de Successió. Torturat i executat l’any següent de la derrota del 1714, se’l considera una màrtir per Catalunya.

Ofrenes i actes al Fossar de les Moreres

El Fossar de les Moreres, al costat de Santa Maria del Mar a Barcelona, fou el cementiri on s’enterraren els defensors de la ciutat durant el seu Setge el 1714. Cada 11 de setembre milers de persones s’hi congreguen per retre homenatge als que moriren lluitant en defensa de la ciutat en la Guerra de Successió.

Un testimoni del sentit d’aquesta plaça és la inscripció en marbre d’un fragment del poema de Frederic Soler “Pitarra”:

“Al fossar de les Moreres
no s’hi enterra cap traïdor,
fins perdent nostres banderes
serà l’urna de l’honor.”

Acte institucional de la Generalitat de Catalunya

També al llarg de tota la jornada, diverses entitats culturals o polítiques organitzen diferents concentracions, manifestacions, concerts … dins un marc festiu i/o reivindicatiu.

Himne de Catalunya

Catalunya triomfant,
tornarà a ser rica i plena.
Endarrere aquesta gent
tan ufana i tan superba.Bon cop de falç,
Bon cop de falç,
Defensors de la terra!
Bon cop de falç!Ara és hora, segadors.
Ara és hora d’estar alerta.
Per quan vingui un altre juny
esmolem ben bé les eines.Bon cop de falç,
Bon cop de falç,
Defensors de la terra!
Bon cop de falç!Que tremoli l’enemic
en veient la nostra ensenya.
Com fem caure espigues d’or,
quan convé seguem cadenes.Bon cop de falç,
Bon cop de falç,
Defensors de la terra!
Bon cop de falç!

Llibres relacionats

L’onze de Setembre

onze de setembre

Escrito por: Claudia

Periodista especialista en oci infantil i familiar amb més de 30 anys d'experiència en mitjans.