ELS REIS MAGS

6 de gener

ARRIBEN ELS TRES REIS MAGS D’ORIENT: Melcior, Gaspar i Baltasar, els reis més màgics

En realitat la festa dels Reis Mags d’Orient comença la jornada abans, per la tarda, quan es fan totes les cavalcades: els reis ja han arribat.

5 de gener: LA CAVALCADA DELS REIS
Els carrers de tots els barris, pobles i ciutats s’omplen de famílies senceres per veure passar les cavalcades amb les carrosses reials. Majorets, bandes de música, carrosses amb diferents decoracions … avisen que els Reis Mags estan a punt de passar. I tots els nens, embadalits, van recollint els caramels que es llencen des de qualsevol dels vehicles que passen.


PUBLICITATEls Patges Reials passen i recullen les cartes que la mainada, plens d’il.lusió, han escrit per als Reis Mags: una llista immensa de regals, joguines i desitjos, i potser alguna justificació en el cas que no hagin estat bons minyons.

Un cop acabada la cavalcada, és l’hora d’anar cap a casa i preparar-ho tot per l’arribada dels reis.

És tradició deixar en un balcó, pati o finestra una sabata de cada membre de la família.

A dins, o al costat, hi haurem de deixar una mica de menjar pel Reis i Patges, i també una mica d’aigua per als camells (penseu en la feinada que tenen aquesta nit si a cada casa hi troben un petit mos, la feina se’ls farà més fàcil).

També hi ha qui els deixa una miqueta de Moscatell!

I arriba el moment de posar-se a dormir … si els nervis ho permeten!

6 de gener: LA DIADA DELS REIS

Des del moments que els més petits obren els ulls són conscients que aquesta nit han d’haver passat els reis i que, si tot ha anat bé, el menjador deu estar ple de regals.

A totes les cases passa el mateix: crits, emoció, corregudes amunt i avall, nervis … quan es descobreixen tots els regals.

Paquets i paquets de regals, amb els noms dels destinataris … xocolatines, caramels, més regals …

… i carbó per a aquells que no han estat del tot bons o que han fet alguna entremaliadura durant l’any.

.QUI SÓN ELS REIS MAGS D’ORIENT?

Segons el Nou testament, la nit del 5 de gener uns savis van arribar a Betlem per portar uns regals molt preuats per al nen Jesús, que havia nascut uns dies abans.

Aquests homes n’eren tres i venien de molt lluny guiats per una estrella que els havia marcat el camí.

Melcior (el Rei blanc), Gaspar (el Rei ros) i Baltasar (el Rei negre) van portar Or, Encens i Mirra al nou nat.

Llibres relacionats

ELS REIS D’ORIENT

LA RECEPTA DEL TORTELL DE REIS

Quan acabem de dinar el dia de reis, els torrons i les neules s’aparten i deixen lloc a les postres típiques d’aquest dia: el tortell de reis.
Es tracta d’un tortell (forma de cercle) fet com de brioix amb massapà a l’interior i fruita confitada a sobre. A l’interior s’hi amaguen dues sorpreses: la figureta i la fava.

S’ha de partir el pastís a trossos petits o grans, però mai ha de quedar una porció per menjar: tants talls com persones hi ha.

Al que li surti la figureta (normalment és la figura d’un rei mag) serà coronat amb la corona de cartró que ens donen quan comprem el tortell a la pastisseria.

Al que li surti la fava, haurà de pagar el tortell (o en pot anar a comprar un altre, pagant-lo de la seva butxaca, per tornar a començar i veure si aquesta vegada té més sort!)

Us atreviu a fer-lo?

Escrito por: Claudia

Periodista especialista en oci infantil i familiar amb més de 30 anys d'experiència en mitjans.