LA SÈQUIA, de BALSARENY A MANRESA

La màgia d’un canal medieval

La Sèquia va de Balsareny fins a Manresa, passant pels termes municipals de Sallent, Santpedor i Sant Fruitós de Bages

La Sèquia de Manresa és una de les obres d’enginyeria més importants realitzades al Bages durant l’Edat Mitjana.


PUBLICITATAquest canal, projectat amb una extraordinària visió de futur, va servir per acabar amb els problemes de sequera a la ciutat i, encara actualment, aporta un cabal d’aigua suficient per abastir Manresa i algunes poblacions de la seva rodalia.

Es va acabar de construir l’any 1383. Té un recorregut de 26,7 quilòmetres i un desnivell de 10 metres.

la sèquia

Es pot fer a peu, en bicicleta o a cavall i no té cap dificultat si el feu amb nens petits.

La ruta de la Sèquia és un recorregut peatonal on no es permet la circulació de vehicles a motos (excepte vehicles autoritzats).

En alguns trams el camí està molt a prop del canal i és per això que cal ser prudents i no acostar-se massa per no caure a dins.

Podreu veure ànecs i d’altres animals aquàtics.

Està prohibit encendre foc.

Durant el recorregut per la Sèquia, cal respectar els conreus, i no es poden agafar plantes ni llençar escombreries.

La Sèquia passa pel Mas de Sant Iscle on podreu visitar l’església i reposar forces en una àrea de pícnic.

La Sèquia desemboca al Parc de l’Agulla: un estany artificial que va entrar en funcionament l’any 1974 i que té la funció de l’abastament d’aigua a la ciutat de Manresa i altres poblacions de l’entorn.

MÉS INFORMACIÓ

La Sèquia amb nens

La Sèquia ( Comarca del Bages)

Comarca:

Bages
Latitud i Longitud:
41.7489190, 1.841658
Web:
http://www.parcdelasequia.cat/?#

Més informació

 • Hi ha espais per menjar i reposar forces al llarg del camí.

La Transèquia- Març 2018

 • La Transèquia, de Balsareny a Manresa ... a peu, a cavall, en bicicleta i handbike.
 • Es tracta d’una caminada popular de Balsareny a Manresa, que es pot fer a peu, a cavall o en bicicleta, i que ressegueix el camí de la Sèquia amb un caràcter festiu, ecològic, familiar i no competitiu.
 • L’any 1985 la Jove Cambra Internacional de Manresa va organitzar una caminada popular com a homenatge a aquelles persones que entre 1339 i 1383 van construir la sèquia (que encara avui aporta un gran cabal d’aigua a la ciutat de Manresa) i que va acabar amb la llarga sequera que la població del Bages estava patint.
 • Tothom hi té cabuda en aquesta caminada, ja que transcorre per terrenys planers i sense cap mena de dificultat. Per tant hi poden participar des dels més petits fins als més grans.
 • El recorregut són els 26 km de la sèquia que hi ha des de Balsareny fins a Manresa, passant pels termes municipals de Sallent, Santpedor i Sant Fruitós de Bages. L’objectiu és arribar al Parc de l’Agulla de Manresa. Durant el recorregut hi ha 6 punts de control d'avituallament, on els participants inscrits podran recuperar les forces amb beguda i menjar.
 • Hi ha 3 modalitats en les que es pot participar en la Transèquia: a peu, a cavall o en bicicleta. El punt de sortida és el Pavelló Poliesportiu de Balsareny a partir de les 8:30h per els qui faran la caminada a peu, i a les 9:00h pels qui ho faran a cavall o en bicicleta. Però els qui ho facin a peu poden sortir també d’altres punts: Des de Sallent, a les 10:00h; Des de Santpedor, a les 12:00h; Des de Sant Fruitós, a les 12:30h.
 • Com que el recorregut és únicament des de Balsareny a Manresa, la organització posa a la disposició dels participants serveis d’autobusos: tant a primera hora, per conduir a la gent des de Manresa fins al punt d’inici de la caminada, com per retornar des de Manresa fins als diferents punts de partida originals.
 • Inscripcions i preus: Es pot fer la inscripció anticipada o el mateix dia.
Organitza Jove Cambra Internacional de Manresa
 • Passeig Pere III, 96 1r 3a
 • 08242 Manresa
 • Telèfon: 93-873 28 86
 • jovecambramanresa@yahoo.es
 • www.jcimanresa.org
Llegeix també