EL BOSC DELS MENAIRONS A ANDORRA

L’itinerari del bosc dels menairons

Per sortir amb nens a la natura, a la població de Pal, a Andorra, trobareu l’itinerari del bosc dels menairons. Per endinsar-vos en la llegenda dels menairons de la mitologia pirinenca, podreu apropar-vos al poble de Pal, a la parròquia de la Massana, i des d’allà iniciar una ruta per a tota la família. Es tracta d’un recorregut ple d’activitats per descobrir els menairons, els ocells que ronden per la zona i les diverses plantes i arbres que formen el bosc.

Bosc dels menairons

 

La llegenda dels menairons

Els menairons són uns éssers diminuts de la mitologia pirinenca que es guarden dins d’un canut d’agulles on en caben milers. Es pleguen durant la nit del solstici d’estiu d’una herba menaironera, un tipus de falguera, al poble de la Guàrdia d’Ares, a la comarca de l’Alt Urgell.

Bosc dels menairons

Aquesta llegenda també arriba fins a Andorra. Els menairons de Pal tenen una feina encomanada des de fa molts i molts anys: s’organitzen per tenir cura de les pedres blanques que agafen l’energia de la natura. Per ajudar-los cal formar un bon equip per mantenir les pedres actives i perquè tots els seus elements estiguin en perfecta harmonia.

Bosc dels menairons

 

Ruta plena d’activitats

Perquè els vostres fills i filles s’ho passin d’allò més bé, la ruta està plena de jocs i activitats lúdiques per gaudir de la natura i de la màgia dels menairons. A les oficines de turisme trobareu un quadern guia, amb cadascuna de les activitats que podreu realitzar en família en cada part de l’itinerari.

Bosc dels menairons

Estan explicades de manera tan dinàmica com sigui possible perquè els nens i nenes puguin deixar volar la seva imaginació.

Bosc dels menairons

L’activitat està pensada perquè els infants s’endinsin en la natura i, seguint les indicacions del quadern, ajudin els menairons a fer les seves tasques. Una vegada feta la ruta, al web Visitandorra es pot descarregar el diploma que acreditarà els nens i nenes com a “macarulles”.

Bosc dels menairons

 

Millors èpoques de l’any per recórrer el bosc

L’itinerari “El bosc dels menairons” està pensat per realitzar-lo amb bon temps, des de mitjans de primavera. També podeu optar per anar-hi a l’estiu, ja que sota els arbres no hi passareu tanta calor. Una altra gran opció és anar-hi a la tardor, quan podreu gaudir de les tonalitats taronges de les fulles

Bosc dels menairons

També és accessible a l’hivern, quan la neu cobreix les fantàstiques zones del bosc. En el cas que decidiu anar a descobrir el bosc en temporades de neu, cal anar amb l’equipament adequat pel fred (calçat per a la neu o raquetes, pals d’esquí i roba d’abrigar).

Bosc dels menairons

 

Respectar l’entorn

Un aspecte molt important que es demana és el respecte cap al medi natural del bosc, evitant deixar qualsevol mena de brossa per l’entorn i gaudir així de la natura i de la màgia dels menairons.

Els elements de joc i les sorpreses amagades de l’itinerari han estat ideats i fets per artistes i artesans locals amb materials respectuosos amb el medi natural, fent que estiguin així plenament integrats en el paisatge.

 Bosc dels menairons

Abans d’entrar al bosc, els nens i nenes hauran de posar les dues mans al damunt d’una peça de fusta per fer el jurament inicial, en el qual es comprometen a no deixar rastre, és a dir, a no embrutar l’entorn.

 
MÉS INFORMACIÓ

lloc

Pal, Andorra
CG-4, AD400 La Massana, Andorra

Més informació

Recomanacions

Es necessari dur calçat de muntanya, menjar i aigua.
  • Distància: 4 km.
  • Nivell: Fàcil.
  • Desnivell: +125m / -125m.
  • Durada: 2 hores aproximadament.
PDF: El Bosc dels Menairons