CASTELL DE FLOREJACS, A LA SEGARRA

castell-de-florejacs

Un castell privat obert al públic

Des del segle XI, el Castell de Florejacs pertany a la família Jaumandreu de Balanzó i Urquijo.

Històricament, el castell de Florejacs, amb el veí castell de les Sitges, va formar part de la línia fronterera entre el món àrab i el cristià en l’època de la Reconquesta i la repoblació de les terres de la zona.


PUBLICITATLa part vella del poble de Florejacs està tancada dins d’un recinte que segueix la forma del que va ser la muralla del castell medieval.

Castell de Florejacs

La part que es conserva de la fortificació, que ocupa el sector est, on es fa més palesa la part atalussada del baluard, és el conjunt format per una bella torre del segle XIV i la base de la muralla, presumiblement del segle XI, sobre el qual hi ha una casa senyorial del segle XVI.

castell-de-florejacs-en-familia

Durant l’Edat Mitjana, no existia el poble de Florejacs, únicament hi vivien els habitants del castell i un nombre reduït de persones al seu servei. Concretament, cap a l’any 1380, Florejacs reunia únicament quatre focs. un cop passades les necessitats defensives, cap al segle XVI, els senyors, aprofitant una època d’eufòria econòmica a causa de la valoració del gra, van decidir construir, aprofitant la muralla, una gran casa amb finestres cap al camp, contigua a una de les torres existent, que van conservar com a símbol de senyoratge, integrant-la a l’habitatge i obrint-hi una gran balconada.

castell-de-florejacs

A partir d’aquell moment, van autoritzar persones de la seva confiança a construir-hi les seves cases aprofitant la muralla. Així va començar el desenvolupament que va portar Florejacs a convertir-se en un poble que l’any 1715 ja tenia 18 cases, i al començament del segle XX, una cinquantena amb prop de 200 habitants.

Referent al mobiliari, s’ha fet el mateix que amb l’arquitectura, s’ha acceptat el llegat de segles passats. Així, el recorregut per les dierents estàncies permet contemplar mobles i objectes d’art procedents de totes les èpoques a partir del segle XVI, agrupats en conjunts harmònics i adaptats a la vida familiar, ja que no es tracta d’un museu sinó d’una residència viva.


PUBLICITATLes activitats familiars al Castell de Florejacs

El Castell de Florejacs organitza dues modalitats de visita que tenen com a principal novetat, poder gaudir d’espais que fins mai visitats.

  • El Vermut del Castell

Dissabtes d’agost a les 11 hores

Una visita que permetrà als visitants veure espais que mai s’han obert al públic, fer el recorregut amb una persona de la familia del Castell, que explicarà anècdotes i gaudir d’una cervesa artesana Fundació Casa Dalmases (Km.0) a més un petit aperitiu, tot plegat una experiència única.

Durada: 2 hores

Preu: 10 €, menors de 6 anys, entrada gratuïta.

Aforament limitat. Cal Reservar enviant un correu a info@castelldeflorejacs.com o trucant al 607417996

castell-de-florejacs

  • El Castell de nit

Dissabtes d’agost a les 20 hores

Una visita que permetrà al públic veure el Castell de nit.  També es visitaràn espais que mai s’han obert al públic, de la mà d’ una persona de la familia del castell,  que explicarà anècdotes i oferirà una copa de cava cortesia de L’Olivera Cooperativa i un petit entreteniment abans de finalitzar la visita.

Durada: 2 hores

Preu: 12 €, menors de 6 anys, entrada gratuïta.

Aforament limitat. Cal Reservar enviant un correu a info@castelldeflorejacs.com o trucant al 607417996

Amb les visites la Castell de Florejacs, es vol oferir al públic l’oportunitat de veure el Castell de Florejacs en conjunt, acompanyats per un familiar que hi ha viscut i en pot donar una visió particular d’un espai històric.


PUBLICITATMÉS INFORMACIÓ

Visitem un castell amb els nens

lloc

Castell de Florejacs
Plaça del Castell, 1 (25211 Florejacs) - (Lleida)

Comarca:

Segarra
Latitud i Longitud:
41.8005600, 1.2118490
E-mail:
info@castelldeflorejacs.com
Web:
http://www.castelldeflorejacs.com/?#

Més informació

visitas al castell de florejacs
  • El Castell de Florejacs pot visitar-se, sense reserva prèvia, els diumenges i festius, a les 11, 12 i 1 3 hores
  • Els grups poden realitzar la visita amb guia, cada dia, a hores convingudes.
  • Obert tot l'any, excepte el 25 i 26 de desembre, i l'1 i el 6 de gener.
  • Durant l'agost i els dies festius, cal consultar-ne la disponibilitat al telèfon d'informació.
Informació i imatges cedides per  Bernat Fuertes (Castell de Florejacs)

Escrito por: Claudia

Periodista especialista en oci infantil i familiar amb més de 30 anys d'experiència en mitjans.