LES ESTUNES, EL BOSC DE LES FADES

Les Estunes

Excursió familiar a Les Estunes, un bosc màgic

Les Estunes

Des de fa segles, nens i nenes de tot arreu s’endinsen a Les Estunes i descobreixen el món subterrani de les fades.

Les Estunes, nom derivat de l’antic nom del Bosc de les Tunes, es troba al municipi de Porqueres, ben a prop de l’estany i la localitat de Banyoles.

Aquest particular bosc d’alzines i roures va ser documentat fa segles i des de temps immemorials ha estat protagonista de llegendes de criatures màgiques. I és que segons la tradició popular, les goges o dones d’aigua, van a Les Estunes a dansar i festejar durant les nits. I si us fixeu bé, de tant en tant, deixen marcat el seu rastre, i podreu veure el pols de fada escampat per alguna de les seves esquerdes preferides (cortesia d’alguns pares i mares que nodreixen les llegendes per als seus fills i filles).

Les Estunes

Però com és que podem gaudir d’aquesta meravella natural? Això es deu al subsòl. Format per travertí, un tipus de roca molt tova, i en conjunció amb la sismicitat del territori, aquest tipus de subsòl ha creat esquerdes gegants i passadissos subterranis on poder amagar-se i descobrir el bosc per sota les arrels dels arbres.

A més a més, alguns dels arbres i punts més important reben nom d’algunes professions tradicionals relacionades amb els boscos. On la gent local col·locava la premsa per fer vi i oli, es troba avui dia l’alzina de la Premsa. L’arbre on els treballadors descansaven després d’una llarga jornada rep el nom del roure del Reposador. I a la balma del Pobre Flabiol i va viure un home durant dues dècades.

És una activitat fantàstica per a nens de qualsevol edat, ja que hi ha esquerdes molt planes i obertes per als més petits i petites i d’altres una mica més complicades per aquells infants amb més esperit aventurer. També és un lloc fascinant per a pares i mares, així que tota la família s’ho passarà d’allò més bé.

Les Estunes

Per arribar-hi només heu de seguir les indicacions de Google Maps fins a l’aparcament. Des d’allà, surten dos itineraris pel bosc, senyalitzats per fades. L’espai és molt limitat, no és un bosc gaire gran. Això sí, està ple d’escletxes, passadissos i balmes per explorar!