EXCURSIONS A SANT BARTOMEU DEL GRAU AMB NENS I NENES

excursions a sant bartomeu de grau amb nens

Excursions i rutes a Sant Bartomeu del Grau en família!

El Lluçanès és una comarca planera amb moltes rutes per a fer, però compte! També hi trobem poblacions envoltades de muntanyes amb vistes privilegiades. Aquest és el cas de Sant Bartomeu del Grau, situat a l’est del Lluçanès. Aquesta petita població està plena d’història i, com tot al Lluçanès, també de molta natura! Des de Sortir amb nens et proposem les millors excursions a Sant Bartomeu del Grau per fer amb nens i nenes.

excursions a sant bartomeu de grau amb nens

Ruta del Roc Llarg – Costes del Vilar

Aquesta és la ruta més fàcil de Sant Bartomeu del Grau per a poder fer amb els més petits de la casa. Només té una durada d’una hora i mitja, amb 4 km i poc més de 90 m de desnivell acumulat.

Comencem la nostra excursió amb nens i nenes a la plaça Dr. Driega i continuem en direcció a l’Església Vella, on trobarem els orígens de Sant Bartomeu del Grau amb les restes que encara es conserven d’una antiga església romànica del segle X. Des d’aquí, continuem cap al mirador de Roc Llarg, a 882 m d’altura, des d’on podrem veure les increïbles vistes de la plana i de les muntanyes que ens envolten.

excursions a sant bartomeu de grau amb nens

Quan ja hàgim gaudit d’aquest moment únic amb l’entorn, ens toca continuar el nostre camí fins a la Font del Vicari, deixant enrere tota la zona urbana. Aquest indret natural, ubicat a 800 m d’altura, està envoltat per un indret ben fresc i amb un gran interès paisatgístic.

excursions a sant bartomeu de grau amb nens

Ara toca tornar! I la tornada fins a Sant Bartomeu del Grau se’ns farà ben curta gràcies a les vistes que ens envolten i a la història que recorrem, com la masia del Vilar, que data del segle XVIII.

excursions a sant bartomeu de grau amb nens

➡ No us oblideu de descarregar-vos la ruta del Roc Llarg.

  

Ruta del Romànic

La ruta del Romànic és una mica més llarga que l’anterior, però paga la pena! Ja que a través d’aquesta coneixerem la petjada d’aquest corrent i període històric a Sant Bartomeu del Grau.

El recorregut és de 10 km amb uns 300 m de desnivell i una durada d’unes 3 hores, una miqueta més si parem més estona o anem a poc a poc amb els nens i nenes.

Sortim del carrer Vell en direcció cap a la carretera BV-4601 i continuem recte, passant per l’església de Sant Bartomeu del Grau. Aquesta primera parada ens mostra una construcció d’estil barroc clàssic construït entre els anys 1780 i 1787 pels germans Font. Hi destaca el seu campanar, amb dues campanes famoses i amb nom propi; la Bartomeua i la Maria. A més a més, a dins hi trobem una exposició d’orfebreria d’art religiós.

excursions a sant bartomeu de grau amb nens

Continuem la ruta on una mica més endavant de deixar enrere el nucli de Sant Bartomeu del Grau ens desviarem per una pista de sorra seguint les indicacions i fins a arribar a Sant Jaume de Fonollet, passant per zones boscoses. Aquesta església és una petita construcció romànica del segle XI, el més bell de tota la població. Encara hi destaquen el seu campanar, absis i portalada a migdia.

excursions a sant bartomeu de grau amb nens

Deixem enrere l’església de Sant Jaume de Fonollet i seguim les indicacions fins a arribar a la nostra pròxima parada del romànic, l’església de Sant Jaume d’Alboquers. Aquest és l’edifici situat en un entorn més elevat i pel qual haurem de fer una petita pujada i una petita baixada. I no és només una església! És un conjunt format per l’església, del segle XI un mas i una antiga rectoria.

excursions a sant bartomeu de grau amb nens

Continuem el nostre camí de volta al poble per la carretera de Sant Bartomeu del Grau i agafem el camí de GR-3 fins a tornar al nostre punt d’inici.

➡ No us oblideu de descarregar-vos la ruta del Romànic.

 

Ruta PR C-223 Rieres de Sant Bartomeu del Grau

Atenció amb aquesta ruta! Ja que és d’una dificultat alta i es requereix una preparació exigent. No us recomanem fer-la amb nens i nenes petits. Si ja són més grans i creieu que els vostres fills o filles aguantaran l’experiència, endavant!

La ruta circular és de 22 km amb un desnivell acumulat de 2 km, amb fortes pujades i baixades, i el temps total per fer-la és de 6 hores. Comença i acaba al carrer Vell de Sant Bartomeu del Grau.

excursions a sant bartomeu de grau amb nens

A través d’aquesta es pot conèixer i recórrer les rieres de la Tuta, el Pujol, les Llobateres, les balmes del Molí de la Codina i la riera de Sant Bartomeu. Són camins estrets i envoltats d’un paisatge abrupte, però paga la pena sempre que hi esteu preparats i preparades.

excursions a sant bartomeu de grau amb nens

Les balmes del Molí de la Codina és un dels indrets més destacats de la ruta, ja que és un espai amb un alt interès paisatgístic i geològic. A més a més, és la llar d’animals com els teixons i els ducs.

excursions a sant bartomeu de grau amb nens

➡ No us oblideu de descarregar-vos la ruta PR C-223 Rieres de Sant Bartomeu del Grau.

 

Història i patrimoni de Sant Bartomeu del Grau amb nens i nenes

Encara no és hora de marxar de Sant Bartomeu del Grau! Podem conèixer part de la seva història recorrent els seus carrers i nucli antic. De fet, l’origen del poble és gràcies al camí ramader de Llevant, on actualment només trobem les cases de la banda de ponent.

Tot i que el poble ha perdut moltes de les estructures i edificis del seu passat, encara conserva algunes de les cases velles dels segles XVIII i XIX, tot un espectacle!

A més a més, si heu fet les 3 rutes,  ja haureu conegut alguns dels espais més emblemàtics, però encara en queden per conèixer. L’església de Sant Genís Sadavesa n’és un exemple. En aquesta església destaca una nau rectangular i un absis semicircular dels segles XI i XII.

excursions a sant bartomeu de grau amb nens

I si voleu passar una estona de pícnic en família, sempre podeu acabar la vostra visita a Sant Bartomeu del Grau gaudint de la Font de la Plaça, un indret a prop del centre del poble amb taules i bancs de pedra on poder gaudir d’un bon àpat i de la natura.

excursions a sant bartomeu de grau amb nens

Si t’ha agradat aquesta ruta i les excursions a Sant Bartomeu del Grau, no et perdis totes les rutes i excursions que pots fer a Perafita amb nens i nenes.

 

Informació i imatges cedides pel Consorci del Lluçanès.