TORNADA A L’ESCOLA, COM FER QUE ELS NENS I NENES AFRONTIN MILLOR EL NOU CURS

Plans que faran assimilar millor la tornada a la rutina

Els més petits de la casa hauran de tornar a assumir les rutines després de mesos de vacances, de manera que serà clau posar atenció a les seves emocions i alimentar els seus ànims amb noves i variades activitats que els ajudin a pair millor el canvi.

tornada a l'escola
Imatges cedides per © Grupo Blaumar

Us expliquem uns petits consells per fer que la tornada a l’escola sigui millor:

1.Renovar l’espai d’estudi

Res millor que transformar els llocs en què es passa més temps durant el dia per encarar el curs amb aires renovats i altres ànims. Pintar l’habitació d’un altre color, canviar l’escriptori i la cadira, col·locar stickers o comprar nous articles de papereria els brindaran un entorn fresc i divertit que els convidarà a sentir-se millor en el seu lloc de treball escolar. Serà fonamental involucrar-los en aquesta tasca de forma creativa i divertida per a què la rebin amb més il·lusió.

2.Incrementar la freqüència de les reunions familiars

Tant si la família és nombrosa com si té pocs membres, les reunions familiars poden ser molt profitoses, no només per a la gent gran, sinó també per als més petits. Amb elles s’enforteixen els llaços familiars, ensenyen als nens a buscar formes de resoldre els problemes mitjançant el diàleg i reforcen la seva autoestima en veure que les seves opinions són tingudes en compte. També poden organitzar activitats més disteses que siguin amenes per a totes les edats, com excursions, jocs o practicar algun esport.

3.Organitzar escapades de cap de setmana

Diferents estudis assenyalen el benefici que aporta viatjar en família per al desenvolupament dels nens. Els viatges permeten augmentar la confiança en si mateixos, fa possible la diversió, eleva l’interès per aprendre, millora el rendiment escolar, enforteix vincles, alleuja tensions i allibera de l’estrès. Una manera ideal per gaudir en família és fer una escapada a un hotel, en especial per als nens/es, que passaran moments inoblidables i gaudiran d’una infinitat de propostes dissenyades especialment per a ells.

4.Fer-los partícips de la planificació setmanal a la llar

Col·laborar a casa és tasca de tots, però és summament important educar per a què cada membre de la família assumeixi que té un paper determinat. En el cas dels nens/es, els ajudarà a assumir que tenen una responsabilitat i que la tasca assignada depèn de cada un d’ells. Per a què organitzar les tasques de la llar sigui una activitat més lleugera, pot preparar-se conjuntament un calendari amb manualitats utilitzant retoladors de colors i adhesius detallant qui fa què i quan cada dia.

5.Dedicar un temps a el dia per a què juguin

El joc és un element tan essencial per al desenvolupament dels infants que va ser reconegut per l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans com un dret de cada nen/a. D’aquí la importància de brindar un temps al dia per jugar, ja que és una activitat que potencia les seves aptituds i habilitats, tant cognitives com emocionals i socials. Si, a més, alguna estona de joc és amb els pares, el benefici es multiplica oferint una forma única d’acostar-se conèixer el món dels seus fills.

6.Incrementar el contacte amb la natura

La relació amb la natura estimula els sentits dels nens/es, desperta les seves ganes d’aprendre, activa la seva imaginació, propicia el joc i fomenta la seva autonomia, creativitat i empatia. A més, coneixent la natura els farà sentir interès pel medi ambient. Les activitats a l’aire lliure augmentaran la seva sensació de llibertat i de poder moure’s lliurement, el que generarà en ells un positivisme i benestar que els faran estar més motivats en el dia a dia.Escrito por: Claudia

Periodista especialista en oci infantil i familiar amb més de 30 anys d'experiència en mitjans.