ELS SANTS INNOCENTS

28 de desembre: Heu vist algú amb una llufa penjada a l’esquena?

Potser aquesta és la broma més típica i tradicional que tenim per celebrar el dia dels Sants Innocents: penjant una llufa, un ninot retallat d’una fulla de paper de diari, a l’esquena d’algun amic, familiar o, simplement d’ algú que passa pel carrer.

Tot i així, avui en dia, el més habitual és fer bromes als nostres coneguts: explicar una mentida inofensiva o “trola” increïble a veure qui és l’innocent que se l’empassa (evidentment, després o a l’endemà s’ha de desvelar la veritat). I això també ho fan els mitjans de comunicació: a les televisions, ràdios i diaris es publiquen notícies basades en una broma. I se’n diuen innocentades.

Quin origen té aquesta tradició?

Segons l’Evangeli de Mateu, el rei Herodes, quan va ser informat sobre el naixement de Jesus, va fer degollar a tots els infants de Betlem, morint així milers d’innocents.

Però el caràcter festiu de la diada, ben segur que prové d’un altre origen.


PUBLICITAT



Durant la època més dura de l’any a nivell climatològic, coincidint en un període de poca activitat als camps, la gent necessitava divertir-se i relacionar-se amb els seus veïns. Així en ple hivern, s’organitzaven jornades de festa desenfrenada i disbauxa, just després de Nadal.

Així, trobem tot el sentit a la dita “de Nadal a Carnestoltes, set setmanes desimboltes”.
I el dia 28 de desembre cau dins aquest període, no?

Com es fa una cadena de llufes?

És molt senzill … i en un tres i no res podreu penja-li a l’esquena del primer que passi.

Guardar