ELS SANTS INNOCENTS

28 de desembre: Heu vist algú amb una llufa penjada a l’esquena?

Potser aquesta és la broma més típica i tradicional que tenim per celebrar el dia dels Sants Innocents: penjant una llufa, un ninot retallat d’una fulla de paper de diari, a l’esquena d’algun amic, familiar o, simplement d’ algú que passa pel carrer.

Tot i així, avui en dia, el més habitual és fer bromes als nostres coneguts: explicar una mentida inofensiva o “trola” increïble a veure qui és l’innocent que se l’empassa (evidentment, després o a l’endemà s’ha de desvelar la veritat). I això també ho fan els mitjans de comunicació: a les televisions, ràdios i diaris es publiquen notícies basades en una broma. I se’n diuen innocentades.

Quin origen té aquesta tradició?

Segons l’Evangeli de Mateu, el rei Herodes, quan va ser informat sobre el naixement de Jesus, va fer degollar a tots els infants de Betlem, morint així milers d’innocents.

Però el caràcter festiu de la diada, ben segur que prové d’un altre origen.


PUBLICITATDurant la època més dura de l’any a nivell climatològic, coincidint en un període de poca activitat als camps, la gent necessitava divertir-se i relacionar-se amb els seus veïns. Així en ple hivern, s’organitzaven jornades de festa desenfrenada i disbauxa, just després de Nadal.

Així, trobem tot el sentit a la dita “de Nadal a Carnestoltes, set setmanes desimboltes”.
I el dia 28 de desembre cau dins aquest període, no?

Com es fa una cadena de llufes?

És molt senzill … i en un tres i no res podreu penja-li a l’esquena del primer que passi.

Guardar