LA CONCA DELLÀ: SEGUIM LES PETJADES DELS DINOSAURES

Conca Dellà

Una petita ruta per la Conca Dellà: des d’Isona fins a Orcau

Petjades de dinosaures, marques de mantes del cretaci, roques amb formes de bolet en un paisatge lunar, parets verticals i rius d’aigües cristal·lines… Tot això i molt més forma part de l’espectacle natural de la Conca Dellà.

Conca Dellà

La Conca Dellà, amagada al Pirineu català, conté moltes meravelles geològiques i històriques per a visitar en família.
Des de Sortir amb Nens us proposem una petita ruta d’un dia per anar d’excursió amb els vostres fills i filles. Només necessitareu un cotxe i moltes ganes de conèixer el territori més proper.

El punt de partida d’aquesta ruta és el municipi d’Isona. Els orígens romans de la vila queden palesos gràcies a les restes arqueològiques com la muralla.

Per conèixer més sobre la seva història i sobre el territori que l’envolta, recomanem que feu una ullada al petit museu de la Conca Dellà.

La següent parada, per proximitat, serà el jaciment paleontològic de La Posa. A la llera de roques, podreu veure les marques que deixaven les mantes marines quan s’alimentaven dels invertebrats que habitaven sota la sorra. I què feien aquests animalons al mig del Pirineu? Bé, hem de recordar que fa 100 milions d’anys, la Conca Dellà era un mar tropical. Com canvia tot en uns milions d’anys, oi?

Sense sortir del mateix jaciment, també es poden visitar vestigis d’èpoques molt més recents, com una ermita i restes de la Guerra Civil. També hi ha una zona de pícnic amb taules i barbacoes on podeu aprofitar per dinar.

Tot seguit, continuarem fins al Forat de l’Abella. Aquí, tots i totes, podreu gaudir d’un fresc bany al riu Abella. I si no és època de ficar-se a l’aigua, no us preocupeu, podreu admirar les petites gorges i el canyó per on transcorre el riu.

 .

I si després visitem una de les poques viles closes que queden a Catalunya? A Figerola d’Orcau podreu contemplar l’encant medieval que transmet i fer un petit viatge en el temps.

Des d’aquest mateix poble, continuarem a la Roca del Bolet. Com el seu propi nom indica, es tracta d’una formació geològica amb forma d’un simpàtic xampinyó. Per arribar-hi, haureu d’anar en direcció a la piscina municipal, però si teniu qualsevol problema, sempre podeu preguntar als locals. Tothom la coneix!

La Roca del Bolet és una estructura geològica única formada per l’erosió del vent. Es troba emmarcada dins d’un paisatge de dunes molt singular que recorda a pel·lícules de l’espai exterior. Segur que els nens i nenes s’ho passen genial investigant la zona. A més a més és bastant segur, tot i que és millor que hi hagi l’atenció d’algun adult, ja que en tractar-se d’una zona on hi ha erosió, sempre cal tenir present que hi haurà àrees que es poden fer malbé. Sobretot, és molt important no tocar ni apropar-se gaire al bolet, per no contribuir encara més a l’erosió del vent. Així deixarem que nens i nenes de futures generacions també puguin gaudir de la Roca del Bolet!

Finalment, però no menys rellevant, arribarem al jaciment paleontològic d’Orcau. En una paret de roca bastant vertical podreu seguir les petjades deixades pels titanosaures de fa milers de milions d’anys. Segur que aquesta experiència no l’oblidaran mai!

I si encara teniu ganes i temps, podeu visitar Dinosfera; un museu de dinosaures amb restes fòssils i reproduccions que enamoraran a tota la família.

➡️ Altres excursions per fer amb nens i nenes al Pallars Jussà AQUÍ

excursions per fer amb nens al Pallars Jussà

Imatges d’arxiu cedida per l’Oficina de Turisme del Pallars Jussà. Autor: Jordi Peró

.