CENTRE DE RECUPERACIÓ DE LA TORTUGA MEDITERRÀNIA, A MARÇÀ, AL PRIORAT

Centre de recuperació de la tortuga mediterrània

  • Cap de setmanes i festius de 10h a 13h.
  • A partir de l’1 de juliol, de dilluns a diumenge i festius de 10 h a 13 h.

El centre de recuperació de la Tortuga Mediterrània del “Mas de l’escultor” té dues funcions:

1.- Recuperació d’exemplars de tortuga mediterrània amb problèmes de salut, tant les que es troben en estat silvestre com les que aporten els ciutadans de Marçà que, tradicionalment havíen tingut cura d’exemplars de tortuga com mascotes.


PUBLICITAT2.- Posteriorment a aquesta recuperació, els animals s’utilitzaran com a reproductors en el mateix centre, amb vista a possibles futurs alliberaments en el medi natural.

El centre acull tortugues d’altres espècies autòctones i al·lòctones, per a poder utilitzar-les amb una finalitat educativa.

També s’encarrega de crear un espai d’educació ambiental sobre les tortugues i sobre els hábitats d’espais naturals que les acullen i han creat un espai per a l’estudi cièntific de la tortuga mediterrània.

Les tortugues de terra tenen una closca molt abombada i dura, amb unes extremitats curtes i gruixudes recobertes de fortes escates. La closca és de color groc i cada escata està vorejada de negre amb una taca fosca en el centre.

Prop del cap poden tenir taques taronges. La diferència entre mascles i femelles està molt marcada en els adults, ja que la cua dels mascles és extremadament llarga en relació a la de la femella.

Viu en hàbitats litorals amb vegetació de pins, sureres i alzines, puntejat amb matollars especialment de llentiscle i ullastre. Viu en zones de clima temperat, per això la seva hibernació és curta (de novembre a febrer). La seva activitat descendeix molt en els mesos de juliol i agost a causa de les altes temperatures.


El zel es produeix just després de la hibernació. El mascle localitza a les femelles per l’olfacte.

Una vegada acabada la gestació, la femella construeix de 4 a 6 nius d’uns 10 centímetres de profunditat. El part es produeix de maig a juliol, amb un total de 7 a 10 ous que pot repartir en els diferents nius. La incubació dura entre 56 i 102 dies depenent de les condicions climatològiques i de la temperatura del niu.

La población de tortuga mediterránea de Marçà pot ser una nova población autóctona. Això constituiría un fet molt important, a causa de la manca de poblaciones en estat salvaje.

Centre de recuperació de la tortuga mediterrània

La major part del centre se situa en el que eren els horts del “Mas l’Escultor”. Aprofitant un espai preexistent entre murs, s’han construït diversos recintes diferenciats que permeten separar exemplars de tortugues per sexe i edats, ja que tenen requeriments d’alimentació diferents i així es pot controlar també la reproducció. Un passadís central permet la visita al Centre i l’observació dels exemplars de tortuga dins dels seus recintes.

Tots els recintes estan naturalitzats amb vegetació autòctona i condicionats per a recrear diferents hàbitats.

El Parc de les Olors

El Parc de les Olors de la Miloquera de Marçà és un model d’espai ecoeducatiu centrat en la valorització del paisatge i especialment en la divulgació del món de les plantes aromàtiques, culinàries i medicinals.

La visita és una experiència sensitiva on l’aprenentatge es produeix a partir d’establir relacions entre olors i perfums, gustos i cuina, remeis i salut.

Així, d’una manera pràctica i senzilla, els visitants al Parc de les Olors de qualsevol edat podran recuperar el valor que tenen les senzilles plantes que sovint veiem al bosc o a la vora dels camps.

Amb la visita al Parc de les Olors, el visitant gaudeix del paisatge, aprèn i col·labora a oferir alternatives al món rural.

MÉS INFORMACIÓ

Centre de recuperació de la tortuga mediterrània i parc de les olors

Marçà (Priorat)

Comarca:

Priorat
Mòbil:
656955490

Més informació

El Mas de l'escultor
  • S’hi pot arribar per carretera des de Falset per la T-300; des de la Torre de Fontaubella per la TV-3001; des de Capçanes per la TV-3002 i des de Móra la Nova per la N-420 i la T-367.
  • Marçà compta amb un baixador de la línia de ferrocarril Madrid-Barcelona, el qual comparteix amb Falset.