CENTRE DE RECUPERACIÓ DE LA TORTUGA MEDITERRÀNIA, A MARÇÀ, AL PRIORAT


Centre de recuperació de la tortuga mediterrània

El centre de recuperació de la Tortuga Mediterrània del “Mas de l’escultor” té dues funcions:

1.- Recuperació d’exemplars de tortuga mediterrània amb problèmes de salut, tant les que es troben en estat silvestre com les que aporten els ciutadans de Marçà que, tradicionalment havíen tingut cura d’exemplars de tortuga com mascotes.

2.- Posteriorment a aquesta recuperació, els animals s’utilitzaran com a reproductors en el mateix centre, amb vista a possibles futurs alliberaments en el medi natural.

El centre acull tortugues d’altres espècies autòctones i al·lòctones, per a poder utilitzar-les amb una finalitat educativa.

També s’encarrega de crear un espai d’educació ambiental sobre les tortugues i sobre els hábitats d’espais naturals que les acullen i han creat un espai per a l’estudi cièntific de la tortuga mediterrània.

Les tortugues de terra tenen una closca molt abombada i dura, amb unes extremitats curtes i gruixudes recobertes de fortes escates. La closca és de color groc i cada escata està vorejada de negre amb una taca fosca en el centre.

Prop del cap poden tenir taques taronges. La diferència entre mascles i femelles està molt marcada en els adults, ja que la cua dels mascles és extremadament llarga en relació a la de la femella.

Viu en hàbitats litorals amb vegetació de pins, sureres i alzines, puntejat amb matollars especialment de llentiscle i ullastre. Viu en zones de clima temperat, per això la seva hibernació és curta (de novembre a febrer). La seva activitat descendeix molt en els mesos de juliol i agost a causa de les altes temperatures.

El zel es produeix just després de la hibernació. El mascle localitza a les femelles per l’olfacte. Posteriorment es col·loca darrera i l’empeny amb moviments rítmics, mosssegant-la a les potes. Les còpules succeeixen especialment als mesos d’abril i maig. S’ha observat en el mascle comportament de guarda al finalitzar la còpula, per evitar que la realitzin altres mascles.

Una vegada acabada la gestació, la femella construeix de 4 a 6 nius d’uns 10 centímetres de profunditat. El part es produeix de maig a juliol, amb un total de 7 a 10 ous que pot repartir en els diferents nius. La incubació dura entre 56 i 102 dies depenent de les condicions climatològiques i de la temperatura del niu.

La población de tortuga mediterránea de Marçà pot ser una nova población autóctona. Això constituiría un fet molt important, a causa de la manca de poblaciones en estat salvaje.

La major part del centre se situa en el que eren els horts del “Mas l’Escultor”. Aprofitant un espai preexistent entre murs, s’han construït diversos recintes diferenciats que permeten separar exemplars de tortugues per sexe i edats, ja que tenen requeriments d’alimentació diferents i així es pot controlar també la reproducció. Un passadís central permet la visita al Centre i l’observació dels exemplars de tortuga dins dels seus recintes.

Tots els recintes estan naturalitzats amb vegetació autòctona i condicionats per a recrear diferents hàbitats. Estan repartits en dues zones:

La zona de manteniment i dipòsit està composada per quatre cubicles:

1. Tres d’ells estan destinats al manteniment de les cries d’un, dos i tres anys.
2. El quart està destinat a la recollida de tortugues al·lòctones, especialment tortuga de Florida (Trachemys scripta), espècie exòtica que no s’ha d’alliberar al medi natural.

La zona de reproducció és la de major superfície, on es mantenen els exemplars adults reproductors.

El Parc de les Olors

El Parc de les Olors de la Miloquera de Marçà és un model d’espai ecoeducatiu centrat en la valorització del paisatge i especialment en la divulgació del món de les plantes aromàtiques, culinàries i medicinals.

La visita és una experiència sensitiva on l’aprenentatge es produeix a partir d’establir relacions entre olors i perfums, gustos i cuina, remeis i salut.

Així, d’una manera pràctica i senzilla, els visitants al Parc de les Olors de qualsevol edat podran recuperar el valor que tenen les senzilles plantes que sovint veiem al bosc o a la vora dels camps.

Amb la visita al Parc de les Olors, el visitant gaudeix del paisatge, aprèn i col·labora a oferir alternatives al món rural.

El Parc de les Olors de Marçà forma part de la iniciativa de la Xarxa de Parcs de les Olors de Catalunya, que justifica com a model de recuperació uns espais emblemàtics i de gran bellesa paisatgística, per tal d’oferir-los al públic general, però donant-los un ús social sostenible, útil i educatiu.

Aquesta perspectiva, en el cas de la Miloquera pren especial importància ja que l ́ús plantejat des del Parc de les Olors és coherent amb el model de vida dels artistes que la van habitar en els darrers anys configurant un digne homenatge respectuós als diferents grups humans que al llarg de la història han poblat aquest lloc.

T'HA AGRADAT? COMPARTEIX 😉Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

MÉS INFORMACIÓ

Centre de recuperació de la tortuga mediterrània i parc de les olors

Marçà

Priorat

Comarca:

Priorat
Mòbil:
656955490

Més informació

El Mas de l'escultor

S’hi pot arribar per carretera des de Falset per la T-300; des de la Torre de Fontaubella per la TV-3001; des de Capçanes per la TV-3002 i des de Móra la Nova per la N-420 i la T-367.

Marçà compta amb un baixador de la línia de ferrocarril Madrid-Barcelona, el qual comparteix amb Falset.

Horaris

De l'17 d'abril al 30 de juny i del 12 de setembre a l'12 d’octubre

Dissabtes, diumenges i festius de 10 a 14 hores

Visites concertades de dilluns a divendres trucant al 656955490 o al 977178000

De l'1 de juliol a l'11 de setembre

De dilluns a diumenge de 10 a 14 hores