CONGOST DE MONT-REBEI

El paisatge vertical

L’espai natural del congost de Mont-rebei (El Pallars Jussà – La Noguera) té una extensió d’unes 600 hectàrees. Des de l’any 1996 està catalogat com a Refugi de Fauna Salvatge.


PUBLICITATEl congost de Mont-rebei és l’últim gran congost gairebé intacte de Catalunya i es pot visitar amb facilitat. És travessat per un camí de ferradura excavat a la roca amb passamans i miradors que permeten gaudir de l’espectacularitat d’aquest indret.

congost de mont-rebei

Les parets del congost arriben a assolir més de 500 metres de caiguda vertical, amb punts on l’amplada mínima del congost és de només 20 metres.

La flora i fauna del congost és molt singular. Hi creixen plantes curioses com l’orella d’ós i la corona de rei, i hi niuen rapinyaires com el trencalòs, l’àliga daurada o el voltor comú.

Si decidiu anar al congost aneu al centre d’informació La Masieta. Allà us donaran informació de les diferents rutes.

Els itineraris del congost de Mont-rebei

Ruta 1 – Congost de Mont-rebei: És el camí clàssic del congost de Mont-rebei (GR-1). Té un recorregut d’uns 4 km, amb una durada de quatre hores (dues d’anada i dues de tornada). Ideal per fer-lo al llarg de tot un dia. El camí discorre per un pendent molt suau, i s’endinsa en el congost; un cop travessat, es pot allargar per ascensió continuada de pendent mitjà fins a Mas Carlets. Atenció al sector del congost: no és recomanable si es té vertigen o per a persones no habituades a l’altura. L’accés amb cotxe es pot fer, com a molt, fins a la zona de la Masieta (àrea d’aparcament). Es pot optar o bé per desfer el mateix camí (dues hores) o bé per seguir en travessa fins a la zona de la Mare de Déu de la Pertusa i Corçà (unes dues hores i mitja addicionals).

Ruta 2 – Itinerari de lo Queixigar i mirador d’Altamiris: La ruta té 2 km, amb una durada de tres hores entre l’anada i la tornada. Es pot fer bé en mig dia. El camí és un sender ascendent que va des de la cota 500 m fins a uns 900 m d’altitud. Agafarem el camí que surt de l’àrea d’aparcament en direcció sud, cap al congost de Mont-rebei, i després de travessar el barranc de la Maçana, on es troba el pont metàl·lic penjat, continuarem el camí uns 50 m i pujarem fort pel bosc fins a un replà (Altamiris) des d’on s’albira una bona vista de l’entrada del congost. Passat aquest punt, s’inicia el camí en direcció cap a l’est, per on baixa travessant l’Obaga Gran fins a enllaçar amb l’itinerari següent.

Ruta 3 – Itinerari de l’Obaga Gran i dels carboners: El recorregut té uns 2,5 km i una durada de tres hores. Sortint de l’aparcament seguirem la pista que va en direcció al congost pel camí de les Tarteres. Després de passar el primer barranc, el de les Jullanes, poc solcat, agafarem una pista ascendent que ens portarà fins a un collet on hi ha unes runes. Des d’aquest punt, surt, cap a l’est, el camí dels Carboners, que s’endinsa per la solana del barranc de la Maçana. A partir d’una prominència rocosa des d’on es contempla tota l’obaga, el camí baixa i travessa, primer, el barranc de la Maçana i, després, un segon barranc, on enllaça amb l’itinerari 2.

Ruta 4 – Itinerari d’Alsamora a Altimiris per l’Obaga Gran: Unes sis hores. Ideal per fer-lo al llarg de tot un dia. El camí presenta un pendent variable, amb trams d’ascensions i descensos de desnivells mitjans i forts. L’itinerari surt del poble d’Alsamora en direcció al congost i va travessant diversos barrancs per l’obaga fins a enllaçar al final de l’itinerari 2, a l’altura dels antics conreus de lo Queixigar i Altimiris. Es recomana el descens pel camí d’Altimiris (ruta 2).

MÉS INFORMACIÓ

Congost de Mont-rebei en família

Més informació

Com arribar fins al Congost de Mont-rebei

 • Per la carretera N-230 (Lleida - Vall d’Aran), fins a Pont de Montanyana (Ribagorça). Un cop arribat al poble, s'agafa la carretera que va a Tremp (C-1311) i creuat el pont sobre el riu Noguera Ribagorçana, uns 200 metres més, el camí es desvia a la dreta per un trencall que diu "Reserva del Congost de Mont-rebei".
 • A través de la carretera de Tremp (C-13), agafant la cruïlla que porta a Guàrdia de Noguera i seguir per la comarcal LV-9124 passant per Sant Esteve de la Sarga i Alsamora fins arribar a l'espai natural.
 • Des d’Àger i Corçà (la Noguera), però aleshores només s’hi pot accedir a peu des del sender (GR-1) que travessa l’Espai Natura Congost de Mont-rebei.

La Masieta-Punt d'informació-Agrobotiga

 •  info@congostdemontrebei.cat
 •  25632    Sant Esteve de la Sarga
 • Crta de Pont de Montanyana a St Esteve de la Sarga, km 8
 • Obert de febrer a la primera quinzena de desembre, tots els divendres, dissabtes, diumenges, festius i ponts. Del 15 de juliol a l’11 de setembre tots els dies.
 • De febrer a primera quinzena de març 8.30–17 hores
 • De la 2a quinzena de març a la 1a quinzena d'oct. 8.30–19 hores
 • De la 2a quinzena d'octubre a la 1a quinzena de desembre 8.30–17 hores
 • Hi ha un pàrquing de pagament. Es pot reservar.