MOLÍ DEL FORT, CENTRE DE CONSERVACIÓ A L’ALT CAMP

Visitem el Molí del Fort, centre de conservació de flora, fauna i cultura

A la comarca de l’Alt Camp i més concretament al poble de Farena, hi trobem el centre de conservació Molí del Fort, que s’encarrega de la protecció de la flora i fauna de la zona. Però, a més a més, també té com a missió conservar i ensenyar el patrimoni històric i cultural del poble.


PUBLICITATPer arribar-hi, si anem amb un cotxe no preparat pels trams de muntanya, el millor és deixar-ho aparcat a Farena i després anar caminant fins al Molí del Fort. Són uns 20 o 25 minuts de camí, però és tot baixada. Paga la pena, perquè aquest centre té moltes sorpreses!

MOLÍ DEL FORT

Fauna i flora

La protecció i conservació de la fauna i la flora autòctona és un dels pilars base sota els quals treballa el Molí del Fort. De fet, alguns dels seus principals projectes són la conservació i la cria dels crancs de riu ibèric així com la protecció de l’Àguila Cuabarrada, l’espècie rapinyaire més amenaçada de tota Catalunya.

També actuen com a centre d’animals d’acollida com ovelletes, cabres, porcs senglars… I els més petits poden visitar-los i veure com viuen.

MOLÍ DEL FORT

Però una de les sorpreses del Molí del Fort és que allà hi viu una cabra… de quatre banyes! La cabreta va ser trobada a les vies del tren de l’AVE i aquest centre de Farena va acollir-la amb els braços ben oberts. Ara hi viu un dels bocs que va tenir la cabra. Fins que van trobar a la mare, només es tenia constància d’un ramat d’aquesta espècie a Salamanca. Així que és tota una experiència conèixer un animal tan magnífic i especial.

MOLÍ DEL FORT

 

Pesca sostenible

Al Molí del Fort també hi crien truites per la pesca sostenible. Fins i tot tenen una truita de color blau ben brillant! Una de les activitats que fan per als més petits i per les famílies en general és ensenyar-los a pescar les truites.

A més, una de les seves especialitats és la truita, és clar! Et mostren com es pesca, com es neteja, la cuinen, i al plat.

MOLÍ DEL FORT

 

Patrimoni històric i cultural

I tot i que el Molí del Fort es centra principalment en la flora i la fauna de la zona, cal dir que aquest centre té una història molt llarga i interessant. De fet, el seu origen és un molí de paper de finals del segle XVIII que va proporcionar tones i tones de papers per la premsa. Actualment, aquest antic molí de paper es conserva al Museu dels Oficis Tradicionals de Montblanc.


PUBLICITATTrobareu molts altres objectes històrics, com un gran forn de pedra tradicional, i de grans dimensions, que encara avui dia s’utilitza. També hi ha un altre gran molí, en aquest cas fariner i d’època medieval, que tot i que ja no conserva la seva funció, la seva planta és ara el lloc on viuen els crancs de riu ibèric.

El tros d’història estrella i que encara es veu i es pot visitar al Molí del Fort és la seva turbina hidroelèctrica. Va ser la primera en utilitzar-se a la província de Tarragona i, de fet, va proporcionar energia a aquesta ciutat cap a finals del segle XVIII. Finalment, va acabar al Molí del Fort per portar l’energia cap a Farena. Quan va arribar la llum elèctrica va acabar la seva funció, però encara serveix per ensenyar-nos una història no tan antiga.

MOLÍ DEL FORT

 

Tallers i visites per als més petits

Tots aquests indrets que conformen el Molí del Fort es poden conèixer molt millor amb una visita guiada oferta per la gent que treballa al centre de conservació.

La seva durada és d’una hora i mitja aproximadament i en ella ensenyen i expliquen el molí de paper, el molí fariner, la turbina hidroelèctrica, la piscifactoria, el centre de cria dels crancs, el colomar de l’àguila cuabarrada i tots els seus animals d’acollida. El seu preu és de 5€ per persona per tal d’ajudar a conservar el centre. El menjar i pesca de les truites va a banda.

MOLÍ DEL FORT

 

Excursions per fer amb els nens

Si us agrada la natura, pels seus voltants hi ha un munt d’excursions per fer! Al mateix Molí del Fort us poden informar de les millors rutes per fer amb els nens. Una de les excursions que fan més famílies és una ruta circular que comença a Farena i s’anomena Els Molins. És un itinerari fàcil de 5,4 quilòmetres que s’endinsa per tota la vall del riu Brugent.

MOLÍ DEL FORT

 

On dormir i menjar

Per menjar, es poden encarregar diferents àpats amb mínim un dia d’antelació i també es pot gaudir de les truites que es pesquen i es cuinen allà mateix. Tot i això, es poden fer pícnics a les taules que hi ha al Molí del Fort.

D’altra banda, al centre hi disposen d’un apartament amb una llitera i un llit de matrimoni per a les famílies i el seu preu és de 50€ per nit, sense tenir en compte la quantitat de persones que hi dormin. També es pot acampar dins del recinte del Molí del Fort.

MOLÍ DEL FORT

 


PUBLICITAT 

MÉS INFORMACIÓ

lloc

Farena
Moli del Fort, s/n, 43459 Farena, Tarragona

Comarca:

Alt Camp
Latitud i Longitud:
41.308011, 1.096122
Telèfon:
626 08 38 21
E-mail:
molidelfort@gmail.com
Web:
https://www.molidelfort.org/

Més informació

Horaris:
  • Obert cada dia en temporada alta i Setmana Santa.
  • A partir de setembre, obert els caps de setmana i festius.
 Com arribar:
  • Es recomanable deixar el cotxe a Farena, just a l'entrada hi ha un petita zona per aparcar. Després s'ha de passar per una zona de carretera fins a arribar a un camí a mà dreta. Són uns 20 minuts de baixada fins al Molí del Fort. Millor anar-hi sense cotxet de nadó, hi ha trams amb pedres.
  • Si aneu amb un cotxe 4x4 es pot anar pel camí de terra. Podeu deixar el cotxe a una esplanada que hi ha poc abans d'arribar al Molí del Fort.
  • No es pot accedir amb cotxe dins del propi recinte.
 Reserves:
  • Per dinar o sopar a la mateixa casa cal fer reserva prèvia, mínim amb un dia d'antelació.
  • Per fer activitats o visites en grup també cal una reserva prèvia.
  • Important: millor fer les reserves a través del mail.
 Publicitat