BENVINGUTS A PAGÈS, TOT L’ANY

Benvinguts a Pagès: TOT L’ANY!

‘Benvinguts a Pagès’ proposa un centenar d’activitats lúdiques per al llarg de l’any a Catalunya com per exemple caminar entre animals de pastura a la Noguera, conèixer l’apiari de Collserola, alimentar cabres, vaques i conills a una granja del Maresme i degustar les pomes ribagorçanes als camps de l’Alta Ribagorça amb una oferta que es complementa amb setze rutes de tres dies o d’una única jornada arreu del territori.

Es podran fer més d’un centenar d’activitats lúdiques on el protagonisme és per als pagesos i pageses, elaboradors i elaboradores i pescadors i pescadores que divulguen els productes amb què treballen.

S’han programat  experiències turístiques de primer nivell que inclouen demostracions i tasos de producte, pensades per a tots els públics, i que complementen l’oferta turística de proximitat. Entre d’altres, Benvinguts a Pagès proposa caminar entre animals de pastura a una petita explotació de La Noguera, especialitzada en els vedells d’engreix de la raça bruna dels Pirineus, conèixer l’apiari de Collserola i entendre els cicles de les abelles mel·líferes, alimentar cabres, vaques i conills a una granja del Maresme o bé degustar les pomes ribagorçanes als camps de l’Alta Ribagorça.

Benvinguts a Pagès Tot l’Any articula també una proposta extensa de setze rutes arreu de Catalunya que combinen pagesia, gastronomia i patrimoni amb itineraris que es poden fer durant tres dies o bé amb una única jornada. Les experiències proposen les visites a les explotacions participants, poder conèixer la història i el patrimoni natural del seu entorn, allotjar-se a establiments rurals i degustar els productes de quilòmetre zero als restaurants recomanats pels propis productors i productores. Hi ha itineraris per fer al Pirineu, a les Terres de Lleida, a l’Ebre, a l’interior de Tarragona, a tot el litoral i prelitoral, a la Catalunya Central i a l’interior de Girona.

Participar de l’oferta d’activitats de Benvinguts a Pagès és una bona oportunitat per conèixer l’origen d’allò que mengem cada dia, descobrir els seus processos d’elaboració, aprendre i entendre la importància de la pagesia i fidelitzar nous públics.

A través del projecte, es pot entendre tot el cicle de producció de l’arròs de Pals, per exemple, en què es podrà entrar a un molí del segle XV en el marc d’una visita en tren als camps d’arrossos de tot l’entorn natural proper al parc natural del Montgrí, Illes Medes i el Baix Ter.

També s’ofereix l’oportunitat de conèixer l’elaboració de les avellanes de Tarragona i fer un tast amb els cinc sentits per aprendre a diferenciar les varietats i els graus de torrat d’aquest fruit sec o bé alletar un xai al Berguedà que pastura pel sotabosc del Prepirineu.

Les visites són una gran oportunitat per comprar directament als productors i productores, omplir el rebost i viure una experiència que posa de manifest la importància de la feina que fa cada dia la pagesia.

Les visites de Benvinguts a Pagès Tot l’Any es poden reservar a través de la pàgina web benvingutsapages.cat, que permet planificar i seleccionar de manera còmoda quina explotació visitar a través d’un mapa o bé es pot fer la cerca per tipus de producte.