MUSEU DE LES TREMENTINAIRES A TUIXENT

El Museu de les Trementinaires

El Museu de les Trementinaires forma part de la Ruta dels oficis d’ahir.


PUBLICITAT



La visita pel museu ens permet conèixer qui eren les trementinaires, quines herbes i remeis comercialitzaven i com organitzaven les seves rutes, sempre a peu, des de la vall de la Vansa i Tuixent, fins a les terres planes de l’interior i el litoral de Catalunya.

Elmuseu té més de 60 plantes autòctones, la majoria de les quals també eren dins de les coixineres que transportaven les trementinaires al llarg dels viatges (marxes) que van realitzar durant més de 100 anys (meitat del segle XIX fins a finals del segle XX) i per gairebé tot el territori català.

Les trementinaries coneixien les plantes i les seves virtuts medicinals i els processos d’elaboració de remeis ancestrals adquirits per transmissió oral.  El seu nom el deuen a la trementina (
s’utilitzava contra el dolor, els cops i les torçades. Era bo també per a picades d’aranya o d’escurçó, per a les úlceres i grans infectats), el remei que més popularitat els va donar.

Si us interessa el mon de les plantes i en concret les plantes medicinals, també podeu gaudir d’un recorregut per el Jardí Urbà de les Trementinaires situat per els carrers de Tuixent, o bé a les afores del poble podeu visitar el Jardí Botànic de les Trementinaires on podreu descobrir moltes de les plantes del nostre entorn i conèixer les seves propietats i característiques.

Jardí Urbà de les Trementinaires

El Jardí Botànic Urbà de les Trementinaires vol apropar d’una manera diferent, el món de les plantes medicinals a tots els visitants del poble de Tuixent.

Descobrireu racons encantadors i sovint oblidats, alhora que podreu admirar de primera ma els carrers i les cases i potser conversar amb algun dels veïns cuidadors de les plantes del Jardí Urbà. Podeu fer un recorregut turístic per diferents carrers del poble de la mà d’algunes de les plantes que antigament utilitzaven les Trementinaires de la Vall per guarir tot tipus de malalties i dolències.

I si sou amants del GEOCACHING us animem a trobar el tresor que amaga aquest Jardí Urbà de les Trementinaires!

Jardí Botànic de les Trementinaires

A les afores del poble de Tuixent – cruïlla amb la carretera de la Seu d’Urgell – es troba el Jardí de les Trementinaires.

Allà podreu veure i conèixer in situ les principals característiques i usos de les plantes que feien servir.Totes les plantes del jardí botànic tenen un cartell que permet identificar-les mitjançant el dibuix que descriu la forma de la planta, les flors i les fulles.

L’entrada s’ofereix conjuntament amb la visita al Museu.

Arboretum Planells de Sastró


A 3 kilometres de la població de Tuixent, en direcció a Solsona, es troba un l’indret anomenat
 “PLANELLS DEL SASTRÓ” de la Vall de Mola.

Aquesta vall és representativa de la gran varietat d’arbres i arbustos dels termes de Tuixent i la Vansa. Es tracta d’un un recorregut de 600 m. aproximadament, amb un itinerari circular, al llarg del qual trobareu alguns dels escenaris típics de la muntanya mitjana, alhora que podreu conèixer més de trenta espècies autòctones arbòries, i arbustives de l’estatge montà.

Itinerari botànic Vall de Mola


Aquest itinerari arrenca a 1 km del poble de Tuixent en la direcció de Sant Llorenç de Morunys i Port del Comte. Just on comença la vall de Mola, al pont del Regatell.

El recorregut fins als Planells del Sastró  (final de l’itinerari) té aprox. 2,5 km, i es fa pel camí vell, vorejant el riu de Mola, amb la circulació restringida, només per a vianants.

Aquesta vall té una gran varietat de plantes remeieres i permet, en un curt recorregut, trobar  més 60 espècies diferents. Moltes d’elles son plantes molt conegudes (farigola, sajolida, hisop, espígol, orenga, etc), altres son verdaderament curioses i menys conegudes (orella d’ós, cua de cavall, agrella, etc).

Segurament que aquest indret era un dels més concorreguts per  les trementinaires que tantes herbes i olis remeiers, havien escampat per totes les contrades catalanes en les seves “marxes”  (recorreguts) durant més de 100 anys.

MÉS INFORMACIÓ

Herbes remeires

Pl.Serra del Cadí, 125717 TuixentLleida

Comarca:

Alt Urgell
Latitud i Longitud:
42.2312100, 1.564261
Telèfon:
973 37 00 30
E-mail:
museu@trementinaires.org
Web:
http://www.trementinaires.org/?#

Més informació

Horaris del Museu:
  • Obert dissabtes i Festius de 10 a 14 hores i de 17 a 20 hores Diumenges de 10 a 14 hores
  • Nadal, Setmana Santa (vacances escolars) i Estiu (del 15 de Juliol a l'11 de Setembre) obert de Dimarts a Diumenge de 10 a 14 hores i de 17 a 20 hores, Diumenge tarda i Dilluns Tancat.
  • Visites concertades per grups minim 15 persones.

Escrito por: Claudia

Periodista especialista en oci infantil i familiar amb més de 30 anys d'experiència en mitjans.