LA SARDANA

El ball més tradicional!

Què és el que pensem quan algú diu “ball típic català”? Exacte. La sardana! La sardana és una dansa popular considerada com a ball nacional de Catalunya. És una dansa col·lectiva que ballen homes i dones agafats de les mans formant una rotllana i puntejant amb els peus els compassos de la música que interpreta la cobla.

sardana

La sardana tal com la coneixem actualment data de mitjans del s. XIX, tot i que també diuen que té els seus orígens a Grècia, quan es ballava en rotllana. Des d’aleshores s’ha cultivat sense parar, de manera que hi ha més de trenta mil partitures de sardanes.


PUBLICITAT



Per a ballar la sardana, un nombre indeterminat de dansaires formen una rotllana agafats de les mans i mirant al centre, ballant cap a dreta i esquerra amb un tempo bastant estable. Els components de la rotllana han de ser preferiblement parelles formades per home-dona, però només cal un mínim de dues persones agafades de les mans per a considerar que ja han creat una rotllana. Hi ha molta gent que balla sardanes, per això s’han anat creant col·lectius que la ballen anomenats “colles sardanistes”.

Llegeix també altres festivitats i tradicions catalanes

Escrito por: Claudia

Periodista especialista en oci infantil i familiar amb més de 30 anys d'experiència en mitjans.