EL PESSEBRE

La representació del naixement del nen Jesús

Muntar un pessebre és una de les tradicions més arrelades a casa nostra. No cal ser creient per buscar un petit, o gran, racó a casa i començar a construir-hi el nostre pessebre.


PUBLICITAT



Què és un pessebre?

Doncs es tracta de reproduir el naixement de Jesús.
Així doncs, la part central de qualsevol pessebre és la cova, on Josep i Maria van tenir al seu fill, el nen Jesús.

A més, en el pessebre s’hi representen altres escenes de l’Evangeli:

– l’anunciació: per això normalment hi trobem les figures de l’Àngel i els pastorets.

– els pastors adorant el recent nascut: davant de la cova sempre hi ha pastors que arriben d’altres contrades i que venen a adorar al nounat.

– l’adoració dels Reis d’Orient: quan muntem el pessebre hem de col.locar els tres reis mags, a d’alt dels seus camells i acompanyats pels seus patges, el més lluny possible de la cova.

Cada dia que passi els haurem d’anar avançant, fins que arribi el dia en què els tres reis seran els protagonistes (el dia 6 de gener).

També hi ha representades escenes de la vida quotidiana: la dona netejant roba al riu, el pastor conduint a les seves ovelles, artesans practicant oficis de la època (la filadora, el que fa pa, el terrissaire …)

Hi ha un personatge als pessebres catalans, que sempre està amagat en un racó, que és el caganer.

Aquest personatge és típic només de Catalunya i, per tant, va vestit com una pastoret català: amb faixa, samarra i barretina. I què fa aquest personatge?

Doncs, com el seu nom indica, està fent les seves necessitats en un racó i representa que porta sort a la llar on es troba.

A part del fet més casolà, a Catalunya hi ha una llarga tradició pessebrista de fa molts, molts anys.

Hi ha moltes associacions que es dediquen a construir pessebres i després, fins i tot, es fan concursos i exposicions. Podríem dir que aquestes creacions es converteixen molts cops en verdaderes obres d’art!!

Hi ha molts pobles a Catalunya que construeixen el seu pessebre a la plaça o en algun lloc privilegiat de la vila, i fins i tot hi ha moltes poblacions que organitzen pessebres vivents.

Pessebres vivents a Catalunya

Hi ha molts pobles a Catalunya que construeixen el seu pessebre a la plaça o en algun lloc privilegiat de la vila, i fins i tot hi ha moltes poblacions que organitzen pessebres vivents.

Veure Pessebre Vivents a Catalunya

L’associació “Amics de Corbera” organitza les representacions del Pessebre Vivent de Corbera de Llobregat des de l’any 1962
http://www.amicsdecorbera.cat/

Associació Coordinadora de Pessebres Vivents de Catalunya:

www.ribes.org/pessebres/

Llibres relacionats

LES FIGURETES DEL PESSEBRE

EL CAGANER

Escrito por: Claudia

Periodista especialista en oci infantil i familiar amb més de 30 anys d'experiència en mitjans.