ITINERARIS MEGALÍTICS: DÒLMENS I MENHIRS A ROSES

Dólmenes y menhires

Els monuments megalítics són una mostra que la història del poblament en aquest lloc es remunta milers d’anys enrere.

Com era la vida d’aquests primers pobladors i la història de l’estudi dels dòlmens i menhirs són l’eix d’aquest itinerari, que recorre els vestigis més antics del municipi.

dolmenes y menhires

La visita abasteix diferents espais funeraris prehistòrics i expressions culturals de l’època neolítica que es troben al Pla de la Casa Cremada. És un itinerari circular de poca dificultat que busca l’observació i la utilització d’aquest entorn, durant la prehistòria, per les petites comunitats agrícoles que s’establien aquí.


PUBLICITAT



Dolmen de la Creu d’en Cobertella

Sepulctro de corredor que es documenta per primera vegada l’any 1912. Conservat dins d’una masia, d’on pren el nom, el dolmen va ser utilitzat com a corral fins que es va abandonar la casa.

dolmenes y menhires con niños

Per les seves dimensions, el dolmen de la Creu d’en Cobertella és considerat un dels més importants de Catalunya. Tot i això, el gran pes de la llosa de la coberta fa que l’equilibri de l’estructura sigui fràgil. Per tal de garantir la conservació, des de fa uns anys una reixa impedeix que els visitants s’apropin i indica, per seguretat, no pujar.

Menhir de la casa Cremada III

El menhir de la Casa Cremada III és una pedra de granit que mesura 1,70 metres d’alçada per 1,20 d’amplada a la base i 66 centímetres a la part superior.

salir con niños en dolmenes y menhires

Menhir de la casa Cremada II

El menhir de la Casa Cremada II és una pedra de gneis en forma d’estela i de secció triangular. Té una alçada de 2,35 metres, encara que es desconeix l’original perquè quan es va descobrir la base estava trencada.

Es tracta d’un monument prehistòric de cronologia bastant àmplia (entre el quart i el tercer mil·lenni aC) ja que es poden trobar menhirs durant el neolític mitjà, l’fina i el calcolític.

 

itinerarios megalíticos con niños

Fa uns anys aquest element arqueològic va ser víctima del vandalisme i va ser seccionat de forma intencionada per la zona inferior. Actualment el menhir presenta en el seu entorn una tanca d’obra que el manté en peu, però que impedeix veure-ho tal com era.

Barraca de pedra seca

Cabana feta de pedra que hauria estat utilitzada per qui conreés la parcel·la en la qual es troba.

rutas prehistóricas con niños

La barraca servia per guardar-hi les eines, la collita o bé per buscar refugi si el temps era desfavorable.

Dolmen de la casa Cremada

El dolmen conegut amb el nom de la Casa Cremada es creu que va ser un sepulcre de cambra trapezoïdal, encara causa de l’estat en què es troba no es pot assegurar amb certesa.

dólmenes con niños

El paratge de la Casa Cremada a la prehistòria va ser una àrea dedicada als enterraments, tal com podem veure per l’abundància de megàlits que es troben. Els dòlmens van ser sepulcres d’inhumació col·lectiva que es van construir de forma comunitària (entre el quart i el tercer mil·lenni aC) i que probablement van ser utilitzats durant un llarg període de temps per la gent que vivia en aquest entorn.

Edificio de la casa Cremada

Restes d’un antic edifici que s’han identificat com una possible església preromànica.

prehistoria y niños

Menhir de la casa Cremada I

El menhir de la Casa Cremada I és un gran bloc de gneis que s’ubica dins de la zona megalítica de Roses i que probablement és d’origen prehistòric.

salir con niños en roses

Té forma de deixant i mesura 2,4 metres d’alçada.

Dolmen del llit de la Generala

El dolmen del Llit de la Generala o de la Sureda d’en Falp és un sepulcre de corredor amb una cambra de tendència subcircular i passadís estret.

casa cremada con niños

Dolmen de cap de l’Home

Conegut també amb el nom de Turó de l’Home, aquest és un dolmen d’estada trapezoïdal curta.

prehistoria con niños

Cueva del Cap de l’Home

Cavitat natural formada a partir d’una roca que sobresurt de la paret rocosa.

Es desconeix quan va ser construïda i utilitzada aquesta cova.

dolmenes con niños

Piedra prehistórica

Aflorament rocós de gneis, antigament utilitzat com a pedrera.

Cau de les Guilles

Aquí és on es documenta la presència de vida humana més antiga de Roses.

roses y niños

El Cau de les Guilles hauria estat elegit per petits grups de caçadors-recol·lectors per refugiar temporalment d’una climatologia tardiglacial, on poder encendre fogueres i produir les armes que utilitzarien per a la caça.

Guardar

MÉS INFORMACIÓ

Oficina de Turisme de Roses

Av. de Rhode 77-7917480 Roses

Comarca:

Alt Empordà
Latitud i Longitud:
42.2650559, 3.172085
Telèfon:
972 25 73 31
Web:
http://www.visitroses.cat/

Escrito por: Claudia

Periodista especialista en oci infantil i familiar amb més de 30 anys d'experiència en mitjans.