CAMÍ ALS CALAIXOS DE L’ERELDO I LA PUNTA CURULL-VILANOVA DE PRADES

El Camí als Calaixos de l’Ereldo i la Punta Curull és una ruta circular pel terme de Vilanova de Prades que recupera la llegenda de l’Home Fe.

És tracta d’una bonica excursió per fer en família de poc més de 5,5 quilòmetres amb punt de sortida i arribada des de Vilanova de Prades, i que ens permetrà gaudir d’un lloc sorprenent i laberíntic envoltat de singulars roques i coves als Calaixos de l’Ereldo; i transcorre pel sostre de la serra de la Llena, un lloc ideal pels amants de l’escalada i que ofereix unes esplèndides vistes de la serra del Montsant, la plana de Les Garrigues i les muntanyes de Prades.

vilanova de prades

Punt d’inici i final: Ermita Sant Antoni de Pàdua Distància: 5,660 km
Durada: 2 h 15’
Dificultat: moderada
Desnivell acumulat: 199 m pujada i 199 m baixant Altitud mínima: 798 m i màxima: 1.016 m
Època de l’any: Primavera,estiu i tardor
Itinerari circular: Sí
Itinerari senyalitzat: Marques de ferradura grogues, i marques blanques i grogues corresponents al PR184.

FULL DE RUTA

0,000 km (878 m). Ermita de Sant Antoni de Pàdua. Situada a la rotonda d’entrada al poble. Ens situem d’esquena a l’ermita i ens dirigim en direcció al centre del poble. Continuem fins que arribem a l’església de Sant Salvador.

0,370 km (881 m). Església de Sant Salvador. Ens situem mirant la façana de l’església. A la dreta hi ha el carrer dels Cups per on continuarem. Voregem per la dreta una petita plaça annexa a l’església. Deixem a la dreta un carrer i prenem el sender molt rocós que s’enfila amunt fent ziga-zaga. El recorregut esta senyalitzat amb una ferradura groga.

0,540 km (912 m). Encreuament. Continuem pel sender de la dreta que puja i passarem per davant d’un cartell de finca privada que pertany al càmping.

Més endavant ens situarem sota de tres antenes i a la nostra dreta divisarem unes esplèndides vistes de la serra del Montsant. Seguim les marques de ferradura groga.

0,730 Km (926 m). Encreuament. Arribem a una parada d’ametllers i continuem pel sender de la dreta. A pocs metres caminarem entre dues parades d’ametllers fins que arribem al camí dels Solans.

0,820 Km. Camí dels Solans. Creuem el camí i seguim recte amunt per un sender que es va fent estret i rocós. A uns 100 m passarem pel costat d’un pal d’electricitat de ferro. Deixem a l’esquerra un sender que baixa i seguim pel sender de la dreta amunt, seguint les marques de ferradura grogues i les marques blanques i grogues. Pocs metres més endavant passarem entre roques fins que arribem al peu de la cinglera.

1,100 Km (974 m). Cova de les Bigues. Des d’aquest punt hi ha unes esplèndides vistes de Vilanova de Prades. Les roques són un lloc d’escalada. Continuem el camí principal i pedregós fins que arribem a una fita seguint les marques blanques i grogues.

1,240 Km (989 m). Encreuament. Hi ha dos senders molt ben marcats. Nosaltres continuem pel sender de la dreta. Pujarem suaument pel corriol fins que trobem una nova fita.

1,340 Km (1.004 m). Camí de la serra de la Llena. Creuem la pista i continuem pel senderó que tenim just davant, flanquejat per dues fites. Aquest sender baixa cap a l’esquerra. Seguim les marques de ferradura grogues.

1,440 Km (991 m). Els Calaixos de l’Ereldo. Passem entre unes roques i continuem resseguint la cinglera avall en una zona boscosa de roures i alzines. El camí es complica i convida a explorar entre les esquerdes de les roques i racons i raconets. És molt important seguir les marques de ferradura grogues per no despistar-nos. A uns 100 m arribem a una zona amb uns grans blocs de roca conglomerada i girarem cap a l’esquerra. Passarem entre roques i de nou girarem a l’esquerra que ens durà a l’entrada de la cova dels Calaixos.

1,580 Km (982 m). Cova dels Calaixos de l’Ereldo o de l’Home Fe. Per entrar a la cova ens hem d’ajupir uns pocs metres i un cop dins ens podem posar drets. No necessitem cap llanterna. És la cova de l’Home Fe coneguda popularment com la cova dels Calaixos. Segons conta la llegenda, durant les guerres carlines un home s’amagava en aquest forat i de tant en tant sortia i des de damunt la roca del Sentinella1 es posava a cridar: “Gent de Vilanova, tingueu fe, que la guerra s’acabarà”. I des d’aleshores li van dir l’Home Fe.

Desfarem el camí fins al camí de la serra de la Llena. És molt important seguir les marques de ferradura grogues per no despistar-nos.

1,830 Km (1.004 m). Camí de la serra de la Llena. Agafem la pista cap a l’esquerra. El camí a la dreta ens duria al coll de l’Abellar on són les antenes i la torre de guaita que vèiem mentre pujàvem.

2,110 Km (999 m). Encreuament. Corba. Deixem la pista principal. Trobarem tres senderons a la nostra dreta i un camí molt marcat que puja. Els dos primers senderons ens portarien als diferents punts d’escalada. Nosaltres agafem el tercer senderó marcat amb punts grocs i que continua paral·lel al camí que puja. A 350 m el senderó es devia i uns metres més amunt s’uneixen de nou. Passem pel damunt de la cinglera de la punta del Curull.

2,620 Km (1.023 m) Punta del Curull. 2,620 Km (1.023 m) Punta del Curull. És el cim més alt de la serra de la Llena, que s’alça en el seu extrem més oriental i guaita sobre bona part de les terres de la Conca de Barberà, les Garrigues, l’Urgell i el Pla de Lleida. En un dia clar podem albirar fins i tot la silueta dels Pirineus i Montserrat. Acull també un bonic pessebre del CE de Reus des de l’any 1995. No marxeu sense deixar el vostre comentari a la llibreta que trobareu en un calaix.

Desfem el camí per on hem pujat i el seguim direcció a les antenes i a la torre de guaita pel corriol fins a la pista principal.

3,130 Km. Camí de la serra de la Llena. Continuem per la pista principal i deixem un senderó a la nostra dreta a pocs metres.

3,230 Km (987 m). Bifurcació. Després d’una corba trobem un camí a la nostra esquerra marcat per punts blaus que ens portaria a l’ermita de Sant Miquel de la Tosca i el Vilosell; i a la dreta un corriol que baixa de d’alt. Continuem per la pista principal deixant a banda i banda diferents corriols.

3,950 Km (936 m). Bifurcació. Continuem per la pista principal.

4,100 Km. Corba tancada. Deixem a la nostra esquerra un sender que ens portaria al Vilosell. Des d’aquí veiem la carretera que ve de Vallclara i les muntanyes de Prades. Continuem per la pista sense desviar-nos.

4,200 Km (913 m). Bifurcació. Deixem a l’esquerra un camí que baixa, marcat amb punts blaus i que ens duria a Vallclara. Continuem per la pista principal. Més endavant, a la nostra dreta, veiem la impressionant cinglera de la punta del Curull i al nostre davant, el poble de Vilanova de Prades. Deixem a banda i banda de la pista diferents camins que ens porten a diferents parades d’ametllers fins que arribem a la rotonda i al punt de sortida.

5,660 Km (878 m). Punt d’inici i final del recorregut.


PUBLICITAT



Guardar

MÉS INFORMACIÓ

Amb nens a Vilanova de Prades

Vilanova de Prades (Conaca de Barberà)

Comarca:

Conca de Barberà

Més informació

Com arribar-hi
  • Des de Montblanc, la capital de la comarca, per la N-240 en direcció a Lleida; sortida per la TV-7004 en direcció a Vimbodí, Vallclara i Vilanova de Prades. Des de Lleida per la N-240 en direcció a Montblanc fins a l’enllaç a la TV-7004 Vimbodí, Vallclara i Vilanova de Prades.
  • Des del monestir de Poblet es pot anar per Vimbodí per la TV-7002 i heu d’enllaçar amb la TV-7004 o bé, per la T700 i continuar per la TV-7005 direcció Prades.
  • * Informació i imatges cedides pel Consell Comarcal de la Conca de Barberà
Llocs d'interès a Vilanova de Prades
  • ESGLÉSIA DE SANT SALVADOR. D’estil barroc i construïda a la fi del segle XVIII. Alguns murs de l'antic edifici, esmentat el 1180, poden veure's fent de partió amb la rectoria; el retaule barroc que presidia l'altar major fou cremat durant la Guerra Civil de 1936.
  • ERMITA DE SANT ANTONI DE PÀDUA. Està situada a l'entrada del poble, al costat del cementiri. Construïda al segle XIX i costejada, segons la tradició, per tres dones que es lliuraren de la pesta. Just al darrere es troba una àrea de lleure amb barbacoes, taules i una font.
  • ÀREA DE LLEURE DE LA FONT VELLA. L’espai compta amb taules, font, bancs i barbacoes. Des d’aquí s’albira unes boniques vistes del poble de Vilanova de Prades.
Llegeix també

  Guardar

Escrito por: Claudia

Periodista especialista en oci infantil i familiar amb més de 30 anys d'experiència en mitjans.