COM TREURE ELS BOLQUERS A LA NIT?

Enuresi nocturna

El pas més difícil quan volem treure el bolquer als nostres fills, és treure el bolquer de la nit.

Als nens i nenes els costa molt despertar-se davant les ganes d’orinar. Per aquest motiu és el pas més complicat.

L’enuresi nocturna no és res més que fer-se pipí al llit.

Una de les coses més important és insistir molt en uns bons hàbits.

És important que els marqueu un ritual abans d’anar a dormir. Aquest ritual pot ser rentar-se les dents, fer un pipí i explica’ls-hi un conte abans d’anar a dormir.

Si es desperten a la nit, ja sigui per por o per qualsevol altre cosa, aprofiteu per portar-los al lavabo. I al matí, només llevar-se, també han de fer un pipí. Sembla simple però als nens els fa molta mandra seguir aquest tipus de rituals però heu de ser persistents.




Per sopar procureu que hi hagi pocs líquids, més endavant ja anirem introduint-ne. Eviteu sopes i biberons (el podeu canviar per un iogurt).

Al matí, si no s’ha mullat reforceu-lo.

És millor que el premi no sigui material sinó verbal i afectuós. En canvi, els dies que hagi mullat el llit li expliqueu que ha d’avisar quan tingui pipí però tampoc el renyeu.

Per reforçar-lo més podeu agafar una cartolina i dibuixar l’esquema següent:


Poseu-li un gomet verd cada dia que no es faci pipi.

Al final de la setmana tindrà una recompensa. Per exemple la primera setmana obtindrà un premi (com anar amb bicicleta amb els pares) si aconsegueix un gomet verd. La segona setmana dos gomets i així progressivament.

Malgrat seguir aquests passos  fil per randa, us podeu trobar que no són suficients i que els vostres fills continuen fent-se pipí al llit.

Hi ha tractaments, no gaire complexos, que tene resultats molt positius.

Aquests tractaments no són recomanables per nens i nenes menors de 5 anys, ja que es considera que fins aquesta edat l’enuresi nocturna és normal. S’anomenen entrenament en llit sec amb alarma. Consisteix en col·locar una alarma al bolquer (totalment inofensiva) que s’activa amb la humitat. Realment és molt eficaç i el preu tampoc és massa elevat. L’únic inconvenient és que sovint s’ha de seguir un programa molt concret que estableix el psicòleg setmana a setmana.

Qualsevol dubte o comentari que tingueu podeu escriure al mail: cris.jimenez.aguilera@gmail.com

Us animo a que us atreviu a treure el bolquer als vostres fills i filles que estan en l’edat d’iniciar aquesta pràctica.

Recordeu que és un procés molt lent i que cada infant és diferent.

Sort amb els canvis!

Cristina Jiménez Aguilera. Núm. col·legiada 18734.

MÉS INFORMACIÓ

C/Bruc, 52. (Igualada)
E-mail:
arrels.centredesalut@gmail.com

Més informació

Escrito por: Claudia

Periodista especialista en oci infantil i familiar amb més de 30 anys d'experiència en mitjans.