CINC CONSELLS INNOVADORS PER AFRONTAR LA TORNADA A L’ESCOLA

Cinc consells innovadors per afrontar la tornada a l’escola

Els nens i adolescents compten els anys per cursos i, per a ells, està a punt de començar-ne un de nou. La coach i col·laboradora d’aulaPlaneta Samantha Biosca proposa algunes claus per afrontar la tornada al col·legi amb organització i optimisme.

Ha arribat el moment de deixar les vacances enrere i submergir-nos en un nou curs escolar. Els nens i els adolescents compten els anys per cursos, així que estem a les portes d’un “nou any” i els hem de preparar per encarar-lo. “Som animals de costums i les vacances són per trencar els hàbits i les obligacions, però ara arriba el moment recuperar el ritme i la rutina”, explica Samantha Biosca.

Alguns consells per afrontar la tornada a l’escola

  • Acomiadar l’estiu. En canviar d’una estació a una altra, quan canviem les nostres rutines, quan hem d’iniciar o modificar alguna cosa important, Samantha Biosca recomana realitzar algun tipus de “comita”. “Aquí cadascú ha de deixar anar la imaginació i la creativitat i acomiadar les vacances d’estiu de la millor manera possible”, diu la coach. “Jo faig una petita celebració on imprimeixo la foto més maca o representativa d’aquests gairebé tres mesos de vacances que he pogut gaudir la meva filla i la posem en un marc bonic” explica. Es tracta de buscar la forma de fer un repàs a tot el que ens ha passat, les aventures que hem viscut, les rialles que hem acumulat i tot el que hem après durant l’estiu amb els nostres fills.
  • Celebrar la tornada a l’escola. “Els nostres fills aprenen més del nostre exemple que de les nostres paraules, així que cal que mostrem una actitud d’alegria davant els nous canvis”. “Si ens veuen amb la síndrome postvacacional, queixant-nos tota l’estona d’haver de tornar a treballar i amb l’apatia i la recança a sobre, com volem que afrontin la tornada a l’escola amb il·lusió?”, reflexiona. Segons l’experta, es tracta d’enfocar nens i adolescents cap als nous reptes que començaran aquest curs, amb els amics que es retrobaran, companys nous per descobrir i tot el que podran aprendre. “Cal celebrar el que està per arribar!”, anima.

tornada a l'escola

  • Preparar tot el necessari per al nou curs. També és un bon moment, per no dir el millor, per netejar i reorganitzar les habitacions i revisar la roba que podem aprofitar i regalar la que ja no farem servir, mentre els nostres fills fan el mateix amb les joguines. “A l’estiu els nens creixen en maduresa d’una manera bàrbara i és el moment que es qüestionin quines joguines volen guardar i quines volen llençar o regalar”, afirma Biosca.
  • A més, es pot aprofitar per “fer neteja” del material escolar de l’any passat i realitzar un inventari d’allò que podem aprofitar, del que ens falta i del que reciclarem.
  • D’altra banda, “hem de planificar les compres que farem i no deixar-ho tot per a l’últim moment”, explica la coach. “Això ens ajudarà a tenir una actitud més calmada, que ja tenim prou emocions funcionant alhora”, conclou.
  • Repassar. L’experiència és un grau i ens há d’ajudar a determinar quines normes, horaris, extraescolars, berenars, etcètera van funcionar bé el curs passat. I les que no ho van fer les descartem i em busquem de noves, així de clar i senzill. “Hem de descobrir el que va crear més harmonia i el que va ser un calvario”, aconsella Samantha Biosca. “Per exemple, hem de decidir si fer els deures tan aviat com s’arriba del col·legi o deixar als fills un moment de distracció i posar-nos a la feina una mica més tard… A cada casa les coses funcionen de manera diferent, així que hem de seguir la nostra intuïció i buscar les nostres pròpies solucions”.
  • Adaptació. “Si els canvis són bruscos ens desestabilitzen més que si es fan de manera progressiva”, recorda la coach, “així que fem sortir el sentit comú i adaptem per passes els horaris de son, d’alimentació i d’hàbits al nou canvi”. Una setmana abans de començar el col·legi podem anar progressivament avançant l’hora d’anar a dormir i ens anem aixecant cada dia una mica més d’hora.
  • També haurem de canviar l’horari dels àpats i “com no, el dels hàbits, com per exemple començar a controlar una altra vegada els moments de televisió, consoles, jocs, etcètera. Si ho fem a poc a poc la tornada a l’escola no serà tan dura, avorrida i costosa”.




Què és aulaPlaneta?

aulaPlaneta és l’única solució 100% digital adreçada a la comunitat educativa. Combina la qualitat del banc de continguts digitals, el del Grup Planeta, amb les metodologies d’ensenyament i aprenentatge més innovadores per facilitar la tasca del professor, motivar l’alumne i implicar i donar suport als pares. aulaPlaneta incorpora una nova fórmula que aprofita el potencial de les noves tecnologies de la informació i la comunicació, a més dels últims avenços en matèria pedagògica, assegurant d’aquesta manera un ensenyament de major qualitat, molt més motivador tant per al professor com l’alumne.

Des del seu llançament, aulaPlaneta ja cobreix totes les necessitats acadèmiques dels plans d’estudi de 5è i 6è de Primària i tota l’etapa d’Educació Secundària Obligatòria, i ja l’utilitzen 300.000 usuaris en més de 2.500 centres educatius espanyols. El servei educatiu digital aulaPlaneta ha estat guardonat com a Millor Portal Editorial de Recursos als Premis a la Innovació Educativa de SIMO Educació 2014.

MÉS INFORMACIÓ

Més informació

Consell proporcionat per:

Millor Portal Editorial de Recursos, als Premis a la Innovació Educativa de SIMO Educació 2014.

Escrito por: Claudia

Periodista especialista en oci infantil i familiar amb més de 30 anys d'experiència en mitjans.