NADONS A L’AIGUA

Perquè guanyin seguretat i perdin la por a l’aigua

La natació per a nadons és ideal per ambientar al nen i desenvolupar les seves habilitats en un medi diferent al terrestre.

Des de les primeres sessions aprenen que és l’aigua i a base de jocs aprenen les diferents tècniques de flotació.

La natació facilita que el nen no tingui por a l’aigua ja que a poc a poc s’hi va adaptant i agafa confiança.

La primera vegada que posem al nostre nadó a l’aigua cal fer-ho amb molta cura  i molt a poc a poc. Primer cal mullar-lo, perquè agafi confiança i després de tirar-li aigua per sobre, el posarem lentament dins l’aigua.

D’aquesta manera el nen no li tindrà por, i si algun dia, per accident, cau a l’aigua, sabrà reaccionar naturalment i d’una manera serena.

La natació també ajuda a reforçar els lligams amb els pares.

Dins l’aigua es crea una relació que ajuda a disminuir la tensió del nen i aquest està més tranquil, i és un espai on els dos estan junts i comparteixen una activitat.

Per les mares i els pares també és positiu ja que s’acostumen a no tenir tanta por amb els seus fills i aprenen moltes coses.

Sorprèn el que poden fer a l’aigua, com es mouen i lo bé que ho passen.




Activitats que es realitzen dins l’aigua

Normalment les classes son controlades per un monitor que ens explica com hem de moure el nostre petit a l’aigua i ja des del primer mes el podem posar dins la piscina. Els exercicis que es fan dins l’aigua son molt senzills i l’objectiu principal és que els petits agafin confiança per iniciar la flotació ja sigui dorsal o ventral.

És important fer enfonsaments posant el cap del nadó dins l’aigua, perquè aprenguin a tancar inconscientment les vies i evitar així, que els entri aigua. La idea és que sàpiguen moure’s, que puguin canviar-se de posició, girar-se, i que siguin capaços de “fer el mort” dins l’aigua.

Aquells exercicis rotatoris dels braços i les cames que es fan fora de l’aigua els realitzaran amb més agilitat i facilitat a la piscina i els ajudarà a millorar la seva psicomotricitat. Un nen que de petit ha fet natació, es diferencia d’un que no n’ha fet en què el seu aprenentatge és més ràpid, evoluciona molt millor, aprèn abans a aguantar-se a l’aigua i abans li podrem treure la bombolla.

Avantatges de la natació per a nadons

Són moltes les avantatges que té pels nadons la natació ja que l’aigua dóna unes possibilitats de moviment molt elevades, i des del punt de vista fisiològic millora la seva condició cardiovascular i millora el desenvolupament de l’aparell osteo muscular.

Els nadons menors d’un any s’adapten més ràpidament a l’aigua i no desenvolupen sentiments de desconfiança vers aquesta.

Els ajuda a millorar la coordinació ja que per mantenir-se en equilibri han de dominar diferents moviments..

L’aigua a una temperatura de 31 graus aproximadament, combinada amb exercicis suaus, relaxa els músculs del nadó, li estimula la gana i normalment mengen i dormen millor.

I, sens dubte, un dels beneficis més importants d’aquesta activitat tant sana és que els nens es diverteixen i ho passen molt bé dins l’aigua.

MÉS INFORMACIÓ

Més informació

Escrito por: Claudia

Periodista especialista en oci infantil i familiar amb més de 30 anys d'experiència en mitjans.