PARC ARQUEOLÒGIC MINES DE GAVÀ

El principal centre d’interpretació del neolític de Catalunya

Voleu passejar per l’interior d’una mina i conèixer com vivien els miners de la prehistòria? Voleu descobrir quins són els objectes i les eines que utilitzaven?


PUBLICITAT



Doncs no us perdeu la visita al Parc Arqueològic Mines de Gavà.

parc arqueologic mines de gava

El fil conductor de l’exposició és la recerca arqueològica. Gràcies a escenografies, recursos gràfics i sobretot recursos audiovisuals, descobrirem com la ciència arqueològica reconstrueix una etapa del nostre passat.

parc arqueologic mines gava

La ciència, les proves, els professionals que hi intervenen, la metodologia…ens permetran fer la visita amb els ulls i tenir l’emoció de participar en una veritable expedició arqueològica. Podrem conèixer a partir de petites restes com grans de pol·len, carbons o ossos quines plantes i quins animals habitaven en aquesta zona fa 6000 anys. I descobrirem objectes i eines que ens diran com vivien i treballaven els homes i les dones i sabrem més sobre els enterraments i alguns objectes singulars com la Venus de Gavà (una representació d’una divinitat femenina), elements que ens permeten apropar-nos als seus costums i creences.

parc arqueologic mines gava

Així, els continguts sobre el medi natural, la tecnologia i l’ésser humà d’època neolítica s’han ordenat seguint aquesta metodologia de treball arqueològic: trobem per una banda les proves, és a dir, reproduccions de restes i peces arqueològiques trobades al jaciment; en segon lloc, es proposen diferents recreacions que sintetitzen les conclusions a les que han arribat els arqueòlegs, i finalment les anomenades “caixes de mètodes” ens donen a conèixer quins professionals, i de quins mètodes analítics i tecnològics disposem per arribar a les conclusions.

parc arqueologic mines gava

La visita es completa amb la mina reproduïda. Aquesta és una mina ideal, d’uns 50 metres de recorregut, construïda artificialment però amb un alt rigor científic, que sintetitza els coneixements que avui es disposen sobre la geologia i la mineria de l’època.

parc arqueologic mines gava

És totalment segura i accessible i aconsegueix un efecte escenogràfic absolutament fidel a la realitat. Ens permet traslladar-nos en el temps i sentir-nos miners de la prehistòria.

Per entendre bé el que van ser les mines neolítiques i conèixer el treball que s’hi feia, aquí trobareu tots aquells elements que ens ajuden a explicar el jaciment, i que a la realitat, es troben dispersos entre l’extensa xarxa minera subterrània.

Una mica d’història

parc arqueologic mines gavaAls anys setanta, amb la urbanització del barri de Can Tintorer de Gavà (Barcelona), es va posar al descobert un singular jaciment: les mines en galeria més antigues d’Europa i les úniques dedicades a l’extracció d’un mineral verd, la variscita, utilitzat per a la confecció de joies i l’intercanvi.

Es tracta d’un jaciment únic, per les característiques de l’explotació minera i per ser una excepcional font d’informació sobre l’època, ja que un cop havien extret el mineral, les cavitats eren re aprofitades per deixar-hi el rebuig del treball miner i les deixalles, o bé per practicar-hi enterraments.

Té una antiguitat de 6000 anys i data de l’època neolítica.

La gran importància científica de les Mines Prehistòriques, va associada a la importància del jaciment com a recurs museístic.

El jaciment conserva intactes les estructures mineres completes (formades per una xarxa de pous, cambres i galeries), amb el valor afegit de misteri i aventura que provoquen habitualment en els visitants, i del seu gran potencial com a recurs didàctic.

El Parc Arqueològic Mines de Gavà, impulsat per l’Ajuntament de Gavà, té una superfície de 4.000 metres quadrats i està construït en un sector amb una alta concentració de mines.

MÉS INFORMACIÓ

Parc Arqueològic Mines de Gavà

Carrer de Jaume I, 708850 Gavà

Comarca:

Baix Llobregat
Latitud i Longitud:
41.3067230, 2.004138
Telèfon:
93 263 96 50
Web:
http://www.parcarqueologic.cat/

Més informació

Horaris Parc Arqueològic Mines de Gavà

  • Obert tot l’any, de dilluns a diumenge
  • Reviu l’experiència d’investigar, en una expedició arqueològica, com era la vida fa 6.000 anys i endinsa’t en la màgia de les mines en galeria més antigues d’Europa.
  • Preu de la visita guiada: 3,65 € (no inclou l’entrada).
  • Per a més informació: 93 263 96 50.
  • La visita al Parc Arqueològic Mines de Gavà es pot complementar al Museu de Gavà, observant les peces originals trobades durant les excavacions.

Museu de Gavà

Horaris

  • Del 16 de Setembre al 15 de Juny
  • De dimarts a divendres, de 9:30 a 13 i de 17 a 20 hores
  • Dissabtes, d’11 a 14 i de 17 a 20 hores
  • Diumenges i festius, d’11 a 14 hores
  • Del 16 de Juny al 15 de Setembre
  • L’horari de tarda és de 18 a 21 h

Com arribar al Museu Gavà

  • En cotxe: C 32, autopista del Garraf. Sortida 48 A
  • En tren: Rodalies (línia C-2) Maçanet – Sant Vicenç de Calders
  • En autobús: -Autobusos MOHN, S.L. Sortida des de Plaça Espanya de Barcelona
 

Escrito por: Claudia

Periodista especialista en oci infantil i familiar amb més de 30 anys d'experiència en mitjans.