CAMÍ SALUDABLE ENTRE MARGALEF I LA BISBAL

camí saludable

 De Margalef a la Bisbal de Falset

Aquest camí saludable ha estat pensat per unir els dos municipis (Margalef i la Bisbal), tractant de circular per un recorregut de poca pendent i accessible a tots els públics. No és una ruta circular, i recomanem fer servir Margalef com a punt de partida per anar i tornar en dues jornades.


PUBLICITAT



El camí s’inicia a l’ermita de Santa Llúcia al terme municipal de la Bisbal de Falset. Un espai molt característic de la serra de Montsant, ple de vaumes com la que allotja l’ermita.

Aquest espai es va emprar com a hospital de campanya durant la guerra civil, per a donar suport al front republicà de l’Ebre.

Actualment hi trobem un espai de tranquil·litat habilitat amb zona de picnic.

Passarem per la part alta del poble de la Bisbal de Falset, amb unes magnífiques vistes sobre la vall que forma el riu Montsant.

Un cop dins del poble anirem baixant, passant a prop del camp de futbol per arribar a creuar el riu. Seguirem la el camí pel marge esquerra del riu fins arribar a la cova de l’oliver, tot creuant per camps d’oliveres i presseguers que nodreixen l’economia dels habitants d’aquesta zona de la comarca del Priorat.

Haurem recorregut 4,14 km. i portarem un desnivell acumulat d’uns 100 metres, el que fa una ruta d’un 2,00% de desnivell molt planera.

Seguim caminant pel marge dret del riu i arribarem a l’espai d’acollida de visitants de Margalef, amb la nova àrea d’acampada. Un racó per a fer una parada a la terrassa de l’establiment “el Pont” des d’on es veuen unes postes de sol magnífiques.

Si ens hem decidit per a tenir Margalef com a base, haurem recorregut 12 km. que podem haver repartit en matí i tarda per a dinar a Santa Llúcia o a la mateixa Bisbal de Falset a Cal Trucafort o al Casal
del poble.

La visita al poble de Margalef es obligada, podem fer nit a diversos establiments com son La fonda de Margalef, l’alberg municipal El Racó de la Finestra, la casa de pagès Ca Calbet o en un assortit variat d’apartaments turístics.

Tenim racons com el carrer Molins (antigament conegut com “les covetes”) o l’església de Sant Miquel al centre del poble. Al cafè Vernet a la plaça del poble hi trobarem l’ambient casolà que caracteritza un municipi de poc mes 100 habitants on tothom es família.

El centre d’interpretació de l’oli de Margalef mostra un recorregut pel processament de la oliva per tal d’obtenir l’oli.

Amb audiovisuals molt interactius que mostren pel·lícules i animacions que ajuden a fer-se una idea de la dura vida del molí d’oli.

Deixem Margalef seguint el riu pel marge dret, tot passant entre arbres i passes que van creuant el riu per passeres i gaudint de tolls on els veïns del poble s’han refrescat des de sempre.


Podem trobar gent practicant la pesca (sense mort), una activitat molt divertida on els més petits descobreixen la natura i la fauna en la tranquil·litat d’espais verds molt acollidors.

Ens acostem a l’embassament i, si tenim sort, podrem observar un dels espectacles únics de Catalunya amb el salt d’aigua de la presa, ja que si l’embassament està ple evacuarà l’aigua per la part alta. Creant una cascada de 40 metres d’ample per 30 d’alçada.

Aquí tenim l’espai d’acampada de la presa i la nostra ruta segueix pel marge dret de l’embassament i en porta la cor del parc natural de Montsant.

Passarem per un pont penjant que creua el barranc de la cova Taverna, un indret on la canalla pot iniciar-se en el mon de la espeleologia, ja que la cova compta amb dues entrades, separades 300 metres, on el recorregut obliga a realitzar petites grimpades, accessibles amb cordes i esglaons metàl·lics instal·lats per ajudar a salvar aquests obstacles.

Dins hi ha fred i es necessari l’ús de llums. Dins hi trobarem el riu que alimenta la vall mirant de fer-se camí entre les roques de la cova.

Per arribar a la boca de la cova cal desviar-se a mà dreta al creuar el pont penjant i a pocs metres (20) trobarem un sender, passat el forn de calç, que baixa a la llera del riu.
Seguint el sender saludable, ens endinsarem al parc fins que el cos ens digui prou. Aquest antic camí unia les poblacions de Margalef i Ulldemolins seguint el curs del riu Montsant.

MÉS INFORMACIÓ

Excursions per fer en família

MargalefComarca del Priorat

Comarca:

Priorat
E-mail:
aj.margalef@altanet.org

Més informació

Informació cedida per l'Ajuntament de Margalef margalef

Escrito por: Claudia

Periodista especialista en oci infantil i familiar amb més de 30 anys d'experiència en mitjans.